Bizottság értékeli a vatikáni szerződést

Vágólapra másolva!
A kormány bizottságot hoz létre, hogy a vatikáni szerződést megvizsgálják. Az SZDSZ már régóta szorgalmazza a szerződés módoítását, mondván, hogy az egyházi iskolák ne kapjanak több támogatást, mint a többi oktatási intézmény. Az egyházi vezetők szerint csak kölcsönös megállapodás esetén szabad módosítani a szerződésen.
Vágólapra másolva!

A kormány bizottságot hoz létre, hogy értékelje a vatikáni megállapodás tapasztalatait - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány több tagja megbeszélést folytatott a történelmi egyházak vezetőivel.

Erdő Péter bíboros, prímás a találkozó után azt mondta: számukra továbbra is fontos, hogy a szentszéki megállapodás megfelelően érvényre jusson. Erdő az MTI kérdésére, miszerint hogyan látják a vatikáni szerződés esetleges módosításának esélyét, közölte: amennyiben a nemzetközi jog szerint járnak el a szerződő felek, akkor mindkettejük beleegyezésével lehet a megállapodást megváltoztatni.

Ittzés János evangélikus elnök-püspök közölte: az egyházukkal kötött korábbi szerződés élő, partneri kapcsolatot rögzít, a változás iránti kezdeményezés - bármelyik fél oldaláról vetődik fel - csak közös megegyezéssel hatályos.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke közölte: az újonnan létrehozandó bizottság nyilván nem csak a vatikáni szerződést, hanem az ahhoz kapcsolódó, a többi egyházzal kötött megállapodást is megvizsgálja majd.

Bölcskei Gusztáv református püspök a találkozó után azt sérelmezte, hogy csak telefonon, nem hivatalosan értesültek az egyeztetésről. Mint kiderült, a miniszterelnök ezen meglepődött és bocsánatot kért. Bölcskei hozzátette: a találkozón nem került szóba konkrét napi ügy, így az egyházi iskolák finanszírozása vagy az 1 százalékos adófelajánlás sem.

A vatikáni szerződéssel kapcsolatban múlt héten az SZDSZ bejelentette: javasolni fogja a kormánynak a vatikáni szerződés felülvizsgálatát A szabad demokraták arra kérték a kormányt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat arra vonatkozóan, hogy a vatikáni szerződésnek azon passzusait, amely alapján szerintük igazságtalan és elfogadhatatlan versenyelőnyhöz jutnak az egyházi iskolák, módosuljon olyanra, hogy az egyházi iskolák is ugyanolyan támogatást kapjanak, mint mások.

A szabad demokraták azt sem tartják helyesnek, hogy az szja egyházaknak felajánlható 1 százalékos támogatásra vonatkozóan a szerződés tartalmaz biztosítékot arra, hogy ha nem gyűlik ebből össze annyi, amennyire számíthattak volna az egyházak, akkor is van egy bizonyos összeg, amelyet biztosan megkap a katolikus egyház.