Megúszhatja a miskolci rémhírterjesztő

Vágólapra másolva!
Még mindig nem tudni, ki volt a forrása a Miskolcon múlt csütörtökön terjedő, jégesőről szóló rémhíreknek, és várhatóan nem is fog kiderülni. A hétvégén ugyan maga a polgármester vállalta a felelősséget a történtekért, a megyei katasztrófavédelem azonban ragaszkodik az ismeretlen személy ellen tett feljelentéshez. A rendőrség végül hétfőn úgy döntött, nem nyomoznak az ügyben.
Vágólapra másolva!

A jégeső elkerülte Miskolcot csütörtökön, a vihart azonban nem úszta meg a város: áll a bál a veszélyes jégverésről terjesztett rémhírek miatt. Az egyelőre ismeretlenek által elindított, majd tovább gerjesztett - telefonon, e-mailben és sms-ben egyre nagyobb - hírverés következtében, a miskolciak minden lehetséges módon próbáltak felkészülni az "óriási viharra". Így például plédekkel bugyolálták be autóikat, vagy igyekeztek mélygarázsokban parkolni. Végül a zivatarsávnak alig a széle érte el Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, jég pedig egyáltalán nem esett.

"Nem került ki tőlünk semmilyen fax, tehát nem tőlünk indult el a jégesőről szóló rémhír" - cáfolt Kohánka István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese. Pénteken ugyanis az [origo]-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője még azt mondta: valószínű, hogy a megyei szervezetükhöz faxon továbbított meteorológiai előrejelzés kerülhetett ki valamilyen módon, és ezután indult el a "gerjesztett pánik". Kohánka István szerint biztos, hogy nem tőlük ered a rémhír, ugyanis lefolytattak egy belső vizsgálatot, és ennek alapján egyértelmű, hogy már az országos szervezettől érkező fax elküldése előtt is folyt a jégesőről szóló hírek terjesztése.

Ugyanezért tartja kizártnak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezető-helyettese azt is, hogy a város polgármestere, Káli Sándor lett volna a hír forrása, aki a helyi sajtón keresztül valóban felhívta a lakosság figyelmét a tudomása szerint közelgő ítéletidőre. "Az önkormányzattól származó tájékoztatás a kora délutáni órákban történt, hozzánk pedig már 10 óra körül is futottak be rémhírek" - magyarázta Kohánka István.

A polgármester viszont a hétvégén minden felelősséget magára vállalt, mint mondta, ő kérte a lakosság tájékoztatását: "Csütörtökön olyan időjárási előrejelzésekről kaptam információt, amely szerint a város felé vihar közeledik. Az embereknek ezért fel kellett hívni a figyelmét arra, hogy óvják meg értékeiket".

"Ismeretlen tettes ellen feljelentést tettünk, részünkről ezzel az ügy le van zárva. A rendőrség fogja kideríteni, ki volt a terjesztő" - tette hozzá a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese. A rendőrség, amely az [origo]-nak pénteken még határozottan azt állította, nem terveznek eljárást lefolytatni a jégesőről szóló hírek miatt, a katasztrófavédelem feljelentése nyomán foglalkozni kezdett az üggyel. Hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatta az [origo]-t: az elsődleges adatok alapján, nem rendeltek el nyomozást a feljelentés nyomán, mert egyelőre úgy tűnik, nem történt bűncselekmény, de még 15 napig tovább vizsgálódnak az ügyben.

Gergely Zsófia