Kerítésen is áthatolnak a parlagfűért

Vágólapra másolva!
Június 30-ig saját területén mindenkinek el kellett végeznie a parlagfű-mentesítést, szombattól ugyanis a hatóságok előzetes figyelmeztetés nélkül letarolhatják a fertőzött területeket. A növényvédelmi szolgálat az esetleges haszonnövényekben okozott kárért nem hogy kártérítést nem fizet, de még növényvédelmi bírságot is kiszabhat a tulajdonosokra. A hatóság ráadásul a védekezés költségét is áthárítja, ami jóval drágább lehet, mint a saját, idejében elvégzett gyomtalanítás költsége.
Vágólapra másolva!

A növényvédelmi szolgálat július 1-jétől minden további nélkül bemehet akár zárt magánterületre is, hogy azt közérdekű védekezés címén parlagfűtől megtisztítsa, ehhez pedig még a telek tulajdonosát sem kell értesítenie - mondta az [origo]-nak Bagyinka Tamás, az Országos Növény- és Talajvédelmi Szolgálat központi szolgálatának hatósági igazgatója. Az illetékes szakember szerint a parlagfűfertőzés megállapítása esetén az ONTSZ által megbízott vállalkozó jogosult akár zárt kapukon és kerítéseken is áthatolni, és kártérítési kötelezettség, illetve minden előzetes figyelmeztetés nélkül kaszálással vagy szárzúzással (a növények miszlikre aprításával) megtisztítani a magánterületet, legyen az egyszerű rét vagy termő búzaföld.

A megyei növényvédelmi szolgálatok a parlagfűfertőzést a Földmérési és Távérzékelési Intézet műholdjának segítségével 20-30 négyzetméteres érzékenységgel tudják megállapítani: az ilyen területeket először a helyi földhivatalok mezőgazdászai ellenőrzik, és csak akkor indítanak közérdekű védekezést, ha meggyőződtek a parlagfű jelenlétéről. Bagyinka Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságnak sem embere, sem ideje nincs arra, hogy a lakosság helyett végezze el a teljes parlagfű-mentesítést, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott néhány százmilliós keretből az országban dolgozó körülbelül 140 növényvédelmi felügyelő csak a fertőzött területek nagyon kis töredékét tudja megtisztíttatni.

Bagyinka szerint azonban nem is az a cél, hogy mindenhol ott legyenek, a hatóságnak inkább visszatartó erőként, a parlagfűirtást ösztönző erőként kell működnie. "Ugyanúgy, ahogy a gyorshajtás ellen sem lehet minden sofőr mellé egy rendőrt ültetni, úgy mi sem ellenőrizhetünk minden területet, de az a tény, hogy bárhová bemehetünk, ahol parlagfű van, már magában megteszi a hatását" - mondta, hozzátéve, hogy már most is érezhetően nagyobb a parlagfűirtási aktivitás a telektulajdonosok között.

Drága mulatság

Valóban ösztönözheti a kötelező parlagfűirtást, hogy a közérdekű védekezés esetén a telektulajdonosok nem csak kártérítést nem kaphatnak a területükön keletkezett esetleges károkért, de a védekezés költségét is velük fizettetik meg, és 20 ezer és 2 millió forint között mozgó növényvédelmi bírságra is számíthatnak. Bagyinka Tamás szerint a hatóság költségeit még akkor is a fertőzött terület gazdája állja, ha ő maga a hatósági eljárásnál olcsóbban meg tudta volna oldani a parlagfű-mentesítést.

"Ha olcsóbban megcsináltatta volna, miért nem tette meg időben?" - magyarázta az eljárást a hatósági igazgató, hangsúlyozva, hogy a tulajdonos felszólítása nem feladatuk: az legfeljebb a helyi önkormányzat hirdetőtábláján kifüggesztett tájékoztatóból tudhatja meg, hogy területén közérdekű védekezést rendeltek el. Kavalecz Imre, a mintegy 140 millió négyzetméter földterület parlagfű-mentesítéséért felelős MÁV ZRt szóvivője ugyanakkor az [origo] érdeklődésére azt mondta, nem tudnak arról, hogy a hatóság figyelmeztetés nélkül, drágábban végezné el a parlagfűirtást. A MÁV éppen arra számít, hogy szólnak neki, ha parlagfüvet találnak nála, mivel a vasúttársaság rendelkezik megfelelő parlagfűirtási technikával, amivel 24 órán belül bárhol képes megtisztítani területeit.

Kavalecz szerint a MÁV-nál idén több mint 1,4 milliárd forintot költenek a vasúti területek megtisztítására, április óta speciális gyomirtó vonatokkal végigpermetezték a pályákat, mobil gyomtalanító brigádok pedig folyamatosan tisztítják a területeket. A szóvivő az [origo]-nak azt mondta, hogy június 30-ig a vonalak 80 százalékán elvégezték a munkát, a következő héten pedig a maradék 20 százalékkal is végeznek. "Azt persze nem merném állítani, hogy a MÁV területén nincs sehol parlagfű" - mondta ugyanakkor, utalva arra, hogy a gyomok folyamatosan nőnek, épp ezért ők is folyamatosan irtják azokat.

Visnovitz Péter