Két hét múlva szavaznak a legfőbb ügyészről

Vágólapra másolva!
Két hét múlva választ legfőbb ügyészt a parlament. A koalíciós pártok nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy az államfő jelöltje, Horányi Miklós nem kap elegendő voksot ahhoz, hogy elfoglalja a posztról nemrég távozott Polt Péter helyét.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a június 26-ával kezdődő héten hoz döntést az Országgyűlés a köztársasági elnök által javasolt legfőbbügyész-jelölt személyéről - közölte a parlament szocialista alelnöke, Mandur László. Az MSZP és az SZDSZ korábbi nyilatkozatai alapján valószínűsíthető, hogy a választás eredménytelen lesz, mert Horányi Miklós nem kap elegendő voksot.

Polt Péter mandátuma május 16-án járt le. Az alkotmány szerint a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés, egyszerű többséggel. Sólyom László még a választások első fordulója előtt bejelentette, hogy Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét jelöli a posztra.

Ő 1979 és 1991 között büntetőbíróként dolgozott a Legfelsőbb Bíróságon, 2000 és 2003 között önálló osztályvezető ügyészként a Legfőbb Ügyészség Sajtóirodáját is vezette. Több egyetemen és főiskolán is oktat. Sólyom László szakítva az eddigi hagyományokkal, nem egyeztetett a jelölés előtt a parlamenti pártokkal, arra hivatkozva, hogy az alkotmány nem ír elő egyeztetési kötelezettséget.

A jelöléskor az MSZP hivatalosan annyit közölt, hogy "számukra az a legfontosabb, hogy szakmailag kikezdhetetlen ember legyen a legfőbb ügyész". Több általunk megkérdezett szocialista politikusok szerint ennek a kitételnek nem felel meg Horányi Miklós, mert kevés a gyakorlati tapasztalata. Az is ellene szól, hogy Polt Péter hívta a szervezethez, márpedig őt sokat bírálta az MSZP, mondván: nem szakmai, hanem a Fidesz számára kedvező politikai döntések születnek a Legfőbb Ügyészségen. Hasonló okok miatt kétséges, hogy az SZDSZ támogatja-e a jelöltet.

Emellett az sem tetszett a koalíciós pártoknak az általunk megkérdezettek szerint, hogy az államfő egyeztetés nélkül nevezett meg egy jelöltet, így - miként egyik politikusuk fogalmazott - "pedagógiai okok" is közrejátszanak az elutasításban.

Az MDF támogatta Horányi Miklós megválasztását, a Fidesz pedig nem emelt szót ellene. Ha a választás eredménytelen lesz, akkor a köztársasági elnöknek újabb jelöltet kell javasolnia. Információink szerint a második jelöltről már egyeztet a pártokkal. Ezzel együtt nem valószínű, hogy a nyári szünet előtt lesz új legfőbb ügyész.

Nagy Szilvia