Bozóki vitatja Gyurcsány összevonásról szóló döntését

Vágólapra másolva!
Bozóki András, a távozó kulturális miniszter keddi internetes fogadóóráján vitatta a kulturális minisztérium önállóságának a megszűnését. A politikus egy időre visszavonul az államigazgatási munkától, de tanácsadást szívesen vállalna.
Vágólapra másolva!

Vitatta a kulturális minisztérium önállóságának megszüntetését keddi virtuális fogadóóráján Bozóki András, aki szerint, európai mintára, megmaradhatott volna az önálló kulturális tárca, és ahhoz kapcsolhatták volna a sport, a turisztika, az építészet és az egyházügy területeit.

"A most létrejövő megatárcában valószínűleg az oktatás játssza majd a főszerepet" - vélekedett a távozó kulturális miniszter, aki az interneten élőben válaszolt több hozzá intézett jeligés kérdésre. Az önálló kulturális minisztérium megszűnésére vonatkozó kérdés kapcsán megjegyezte azt is, hogy "a tárcák összevonása miniszterelnöki döntés volt". Miniszteri tevékenységét úgy értékelte Bozóki András, hogy "az elmúlt egy év nem volt könnyű időszak, viszont nagyon sok új dolgot sikerült elindítani".

Bozóki leírta, hogy büszke a kulturális esélyegyenlőséget, közösség- és vidékfejlesztést célzó programokra, arra, hogy Pécs lehet Európa Kulturális Fővárosa, valamint a magyar kultúra sokszínűségét támogató döntésekre.

"Sikerült előrelépnünk a kulturális diplomáciában, valamint megalkottuk a következő 15 évre szóló kulturális stratégiát. (...) Lenne még mit finomítani, például előre kell lépni a kulturális finanszírozás területén, hogy a kulturális intézmények ne legyenek kiszolgáltatva a költségvetés változásainak" - fogalmazott a miniszter.

Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette ehhez, hogy a kulturális stratégia hosszú távra szól, és egyes elemei bekerültek a kormányprogramba, az pedig kötelező. Mint mondta, örömmel tölti el, hogy munkatársaival a magyar kultúra ügyét szolgálhatták, és ezen belül arra törekedtek, hogy megmutassák, "Magyarország multikulturális társadalom, amelyben minden közösségnek joga és lehetősége van a kultúrában megmutatni önmagát".

Bozóki elárulta, hogy hosszabb szabadságra megy, de januártól már az egyetemen fog tanítani. Azt is elmondta, hogy szerdán találkozik a kormányfővel, s akkor derül ki, hogy más területen számit-e rá, s ha igen, hol. "Az államigazgatási munka egyelőre elég volt, de adott esetben tanácsadást - megfelelő területen - szívesen vállalnék" - írta Bozóki András.