Kopjafákon civakodnak az '56-os évforduló előtt

Vágólapra másolva!
Egyelőre csak ígéretek maradtak azok az összegek, melyeket a Miniszterelnöki Hivatal az 1956-os forradalom évfordulójának megünneplésére tervezett fordítani, még azt sem lehet tudni, hogy kik nyertek a pályázatokon. A 301-es parcella kopjafái körül azonban már megindult a civakodás: az évforduló tiszteletére felmerült a kopjafák cseréje, ezt azonban többen indokolatlan kiadásnak tartanák.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) idén 1,8 milliárdot szán az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának a megünneplésére. Már készül - az 56-os szervezetek erőteljes tiltakozását kiváltó - forradalmi emlékmű a Felvonulási téren, és lezárultak a programsorozattal kapcsolatos kulturális pályázatok is (kategóriák: film, kiállítás, köztéri emlékmű, irodalmi mű, közművelődési rendezvény), melyek részletes eredményével a MEH egyelőre adós.

A Magyar Könyv Alapítvány (MKA) által lebonyolított pályázaton a hatfős zsűri 30 kiadó 41 pályázatát találta támogatásra méltónak, és végül közel tizenkilenc millió forintot ítélt oda. A legmagasabb összeg egymillió, a legalacsonyabb 300 ezer forint. A lebonyolítást nehezíti, tudtuk meg Károlyi Dórától, az MKA igazgatójától, hogy az átutalandó keretösszeg máig nincs az Alapítványnál, emiatt nem hozták nyilvánosságra a nyertesek névsorát, és ezért nem tudtak a kiadókkal sem szerződni.

Hasonló lehet a probléma a pályázatok lebonyolításában részt vevő Képző- és Iparművészeti Lektorátusnál, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) esetében is, ahol viszont csak annyit közöltek, hogy a javaslatuk átküldése után a minisztérium döntésére várnak. Addig az érintetteket sem tudják tájékoztatni. A kormányszóvivői irodán azt az ígéretet kaptuk, hogy a pályázat nyerteseit összesítik és részünkre is hozzáférhetővé teszik. A támogatásra váró intézmények munkatársainak különböző információik vannak arról, hogy mikor tudják meg az eredményeket: van, ahol június elsejei határidőről tudnak, de van olyan intézmény is, ahol úgy tudják, két héten belül lesz eredmény.

Az évfordulós ünnepségek előtt szóba került az Rákoskeresztúri új köztemető 300-301-es parcellájának a rekonstrukciója is, ami a kopjafák cseréjét is magába foglalná. A szerdai Magyar Nemzetben Wittner Mária, az '56-os Alapítvány kurátora, a Fidesz országgyűlési képviselője tiltakozott az ellen, hogy azt a kopjafát is lecseréljék, melyet kivégzett zárkatárásnak, Sticker Katinak 1990-ben maga faragtatott. A terv annak a körnek sem tetszik, amely 1988-89-ben saját kezűleg kifaragta és felállította a 301 kopjafát. Pálinkás Szűts Róbert újságíró, az Inconnu Csoport tagja szerint a 301-es parcellában a kopjafák jó állapotban vannak, annak idején lekenték favédő páccal, a közelmúltban egy filmforgatás kapcsán pedig ellenőrizték: egyiknek sem volt semmiféle baja. (Pálinkás Szűts Róbert az [origo] munkatársa.)

Somogyi Tibor, a Magyar Temetkezési Rt osztályvezetője az [origo]-nak elmondta: a kopjafákat csak akkor cserélik ki, ha az állapotuk indokolja, de minden beavatkozást csak az ünnepségsorozatot szervező Emlékbizottság kezdeményezésére és az 56-os szervezetek tudtával hajtanak végre. "A kopjafák cseréje túl sok pénzbe kerül ahhoz, hogy fölöslegesen elvégezzük" - mondta az osztályvezető.

A kormányzaton kívül a Németh László Kulturális Alapítvány írt ki pályázatot 1956 hatásának megörökítésére - zenei és irodalmi művekben. Az irodalom kategóriában regénnyel vagy drámával, a zeneiben pedig zenekari művel vagy oratóriummal lehet indulni. A pályázatot Pálinkás József, az Orbán-kormány oktatási minisztere januárban, a kultúra napján hirdette meg, a magas pénzdíjakat három magáncég adta össze. Eredményhirdetés október 20-án.

Ami az '56-os szervezeteket illeti: hiába képviseltetik magukat az ünnepségek előkészítésével megbízott, Kosáry Domokos akadémikus által vezetett emlékbizottság társadalmi tanácsadó testületében, többségük idén is a központi rendezvényeket elkerülve ünnepel. "Az Élő '56-osok úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a kormányzati ünnepségeken" - mondta Vanek Béla, az 1956-os Alapítvány vezetője. A döntéshez csatlakozott például a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) és a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) is - pedig mind a Pofosz, mind a TIB tagja volt a '56-osok véleményének megjelenítésére alakított, már említett társadalmi testületnek.