Orbán szerint pénzbehajtást akar a kormány

Vágólapra másolva!
Bár a hamarosan felálló új kormány egészségügyi reformelképzelései még nem ismertek, a Fidesz már megfogalmazta, hogy mi az, amit nem kíván támogatni. Orbán Viktor szerint valójában nem reformra, hanem pénzbehajtásra készülnek a kormányoldalon.
Vágólapra másolva!

Az egészségügy tervezett reformja volt az egyik téma a Fidesz és a KDNP hétfői, közös frakcióülésén. Orbán Viktor, a frakciószövetség elnöke az ülés nyilvános részén azt mondta: amit a kormány akar tenni az egészségügyben, az nem reform, hanem pénzbehajtás. Szerinte ugyanis a reform rövid távon az államnak kiadásokkal jár, így az egészségügy átalakítása is pénzbe kerül.

A Fidesz elnöke azt mondta, nem járulnak hozzá, hogy a kormány az emberekkel fizettesse meg négy év rossz munkájának árát. Ezért a Fidesz megakadályozza, hogy pénzt vegyenek ki az egészségügyből - mondta.

Orbán szerint az egészségügyből három módon lehet pénzt kivenni: az ingatlanok eladásával, spekuláció útján, úgy, hogy magánkézbe adják át az ingatlanokat. Emellett szerinte a társadalombiztosítási alapból lehet még pénzt kivenni, ezt is meg kell akadályozni. A harmadik mód, hogy pénzt vonjanak ki az egészségügyből, hogy az állami támogatást csökkentik, ezt is meg kell akadályozni - mondta Orbán, aki szerint az egészségügyre nem kevesebbet, hanem többet kell fordítani a következő időszakban.

Gógl Árpád is felszólalt a frakciószövetség hétfői ülésén. A Fidesz egészségpolitikusa azt mondta, szerinte továbbra is fenn kell tartani a közfinanszírozást és a köztulajdonlást, nem szabad kiárusítani a magyar egészségügyet. Hozzátette: az alapellátás privatizációját ugyanakkor folytatni kell, és meg kell fontolni azt is, hogy ne tisztán járulékalapú legyen a biztosítási rendszer, hanem bizonyos típusú jövedéki adók - így a cigaretta és az alkohol adója - hasznosuljanak az egészségügyben.

Molnár Lajos (SZDSZ), az egészségügyi miniszteri poszt várományosa hétfőn délután közleményben reagált Orbán Viktor kijelentésére, e szerint egyetért azzal, hogy többet kell költeni az egészségügyre. Molnár szerint azonban a magánbefektetők, és nem az állam pénzét kell felhasználni az egészségügyi reformhoz. Orbán szerinte felelőtlenül és kártékonyan mellébeszél, amikor azt állítja, az a reform, ha megakadályozzák, hogy a magánbefektetők pénzéből lehessen megújítani az egészségügyet. Molnár szerint mindez a betegek terheinek növelését jelentené.

Az egészségügyi reform részletei még nem ismertek, de az SZDSZ korábbi elképzelései között szerepel egyes egészségügyi területek privatizálása, illetve versenyeztetnék az egyes kórházakat, szolgáltatásaik minőségéről internetes adatbázist indítanának. A szaktárca várományosa, Molnár Lajos korábban az ellenzék által sokszor hangoztatott vizitdíjról azt mondta, erről még nincs döntés, de szakértői tárgyalások folynak róla.

A szabad demokraták fontos választási ígérete volt az is, hogy egymással versengő magánbiztosítók bevonásával kell finanszírozni az egészségügyet, az MSZP azonban ellenezte ezt. Gyurcsány Ferenc egy korábbi nyilatkozatából kiderült, az a kompromisszum született, hogy előbb végrehajtják az egészségügy reformját, és majd csak 2007 végén döntenek arról, hogy bevezessék-e a magánbiztosítós rendszert.