A Fidesz megfúrta Gyurcsányék egyik újítását

Vágólapra másolva!
Négy alkotmánymódosítási javaslatból hármat támogat az ellenzék, de ahhoz nem járulnak hozzá, hogy miniszterhelyettesi poszt jöjjön létre. A többi kétharmados törvény módosításáról csak a kormányprogram vitája után akarja folytatni az egyeztetést az ellenzék.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nem lesznek miniszterhelyettesek a kormányban, mert az ellenzék nem járul hozzá, hogy az alkotmányt így módosítsák - derült ki a hétfői ötpárti egyeztetés után. A Fidesz frakcióigazgatója, Répássy Róbert azzal indokolta a Fidesz vétóját, hogy a poszt felesleges, ráadásul rossz emlékű korszakot idéz. (A rendszerváltás előtt létezett ilyen pozíció.) A hamarosan felálló új kormány terve volt, hogy létrehozza a miniszterhelyettesi posztot, miután megszüntetné a közigazgatási államtitkári beosztást.

Ahhoz viszont az ellenzék hozzájárult, hogy az alkotmányban a politikai államtitkár megnevezést az államtitkár váltsa fel, hogy egyszerű parlamenti többséggel lehessen módosítani a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt és hogy az alaptörvényből kikerüljön az a rész, amely szerint a kormány "a belügyminiszter közreműködésével biztosítja a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzését".

A Fidesz frakcióigazgatója elmondta: kérték, hogy a miniszterelnök által kezdeményezett nyolc kétharmados törvény módosításáról csak a kormányprogram elfogadása, vagyis június 9-e után egyeztessenek, mert a párt szeretne csak a kormányprogram vitájára koncentrálni. Hozzátette: a Fidesz javaslatairól is ekkor folytatnák a tárgyalást.

Katona Béla (MSZP) és Fodor Gábor (SZDSZ) bírálta a Fideszt, szerintük ugyanis az ellenzéki párt nem készült fel a tárgyalásokra. Az SZDSZ-es képviselő hangsúlyozta: nem akarnak kifutni az időből, különösen az önkormányzati választási törvény módosítását illetően.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: a miniszterhelyettesek helyett államtitkárok lesznek, alattuk pedig az egyes szakterületeket felügyelő szakállamtitkárok. Egy kérdésre azt válaszolta: ezzel igenis megvalósul az apparátus csökkenése, mert így minisztériumonként legalább két - egy politikai és egy közigazgatási - államtitkár helyett csak egy államtitkár lesz, és kevesebb lesz a szakállamtitkárok száma is, mint ahány helyettes államtitkár volt.

Nagy Szilvia