Félkész javaslat már van a kevesebb képviselőre

Vágólapra másolva!
Négy év múlva kevesebb parlamenti és önkormányzati képviselő lesz, ha az Országgyűlés elfogadja az SZDSZ törvénymódosító javaslatát. A szabad demokraták 300 alá csökkentenék a parlamenti és 20-40 százalékkal az önkormányzati képviselők számát. A koalíciós tárgyalásokon még nem született végleges döntés erről.
Vágólapra másolva!
Az SZDSZ oldalahttp://www.szdsz.hu/

A jelenlegi 386-ról 300 alá csökkentené a parlamenti képviselők számát az SZDSZ. Erről Fodor Gábor és Gulyás József beszélt a frakció szerdai sajtótájékoztatóján, ahol ismertették a még kidolgozás alatt lévő koalíciós javaslatokat. A szabad demokraták tervei szerint az egyéni képviselői helyek száma a mostani 176 helyett 150 lenne, a többi mandátumot pedig listán lehetne megszerezni.

A megyei és fővárosi önkormányzatoknál 40, a települési képviselő-testületeknél 40 és 20 százalék közötti létszámcsökkentést javasol az SZDSZ. Felmerült, hogy most csak két évre válasszák meg az önkormányzati tisztségviselőket, hogy ez idő alatt meg tudjanak állapodni az ellenzékkel egy átfogó reformról.

A szabad demokraták egyébként már tavaly ősszel benyújtották törvényjavaslatukat arra vonatkozóan, hogy az önkormányzati képviselők számát csökkentsék a felére. A ciklus végén zajló - végül eredménytelenül záruló - négypárti tárgyaláson az SZDSZ szintén a parlament létszámának radikális csökkentése, a képviselet arányosítása mellett érvelt. Mindkét esetben engedtek a kompromisszum érdekében.