Saját kérésére titkolóznak egy Fidesz-jelöltről

Vágólapra másolva!
Szombaton a Fidesz országos választmánya döntést hoz a még nyitva maradt fővárosi polgármester-jelölti helyekről. A Várnegyedben együttműködőbb városvezetőt keresnének, Rákosmentén bírósági ügy hátráltatja a jelöltállítást, míg Pestszentlőrincen a jelölt kérésére titkolóznak.
Vágólapra másolva!

A Fidesz budapesti választmánya múlt szerdai ülésén három kivétellel megnevezte a párt kerületi polgármesterjelöltjeit. Meglepetést keltett, hogy a jobboldal támogatásával megválasztott Derce Tamás újpesti polgármesterrel szemben a Fidesz most saját jelöltet indít. A független, de négy éve jobboldali támogatással nyert Tarlós István óbudai polgármestersége pedig azon múlik, hogy feljebb lép-e főpolgármester-jelöltnek. A Fidesz országos politikusai közül viszont Rogán Antal (V. kerület) és Pokorni Zoltán (XII. kerület) is megméreti magát.(A polgármesterjelöltek névsorát olvashatja a keretesben.)

A már említett három kerület esetében (az I., a XVII. és a XVIII.) más-más okból nem tudhatjuk a jelöltek kilétét. Pestimrén-Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) például van Fidesz-jelölt, mondta kérdésünkre Ughy Attila kerületi önkormányzati képviselő, a fővárosi frakció tagja. A jelölt kérésére azonban későbbre halasztották kilétének nyilvánosságra hozatalát.

A Várnegyedben hiába jelölte a Fidesz helyi csoportja egyhangúan Nagy Gábor Tamást, a kerület első emberét polgármesterjelöltnek, a párt budapesti választmánya nem támogatta újbóli indulását. Pedig Nagy a Fidesz egyik legsikeresebb fővárosi politikusa: 1998 óta polgármester, négy éve parlamenti képviselő, áprilisban Kóka János gazdasági minisztert legyőzve jutott be ismét az Országgyűlésbe.

A budapesti választmány egyik befolyásos, az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó tagja szerint a vita hátterében az áll, hogy Nagy, aki a helyi Fidesz elnöke és választókerületi elnök is, túlzottan megerősödött, ami már a kerületi önkormányzati frakcióban is személyi konfliktusokhoz vezetett. A fideszes politikus szerint nem szerencsés az a helyzet, amikor egy vezetőnek nincs alternatívája, és nem jön ki jól a pártja frakciójával.

A kerületben hagyományosan a konzervatív oldal az erősebb. Forrásunk úgy ítélte meg, hogy a Fidesz a Várnegyedben más jelölttel is győzni tudna. A budapesti választmány annak ellenére utasította el Nagy jelölését, hogy információnk szerint felszólalt mellette Pokorni Zoltán alelnök és Deutsch-Für Tamás korábbi kommunikációs vezető is. A kérdés mégsem lefutott: a végső szót az országos választmány mondja ki, amely visszahozhatja a polgármestert a versenybe. Meg szerettük volna tudni a polgármester véleményét is, de Nagy Gábor Tamás keddi megkeresésünkre nem reagált.

Rákosmentén (XVII. kerület) az idő volt túl rövid, hogy megtalálják a megfelelő embert - állítja Hatvani Zoltán, a párt helyi alelnöke. "Az elnökség tíz jelölttel kezdett tárgyalni, de nem jutottunk a végére" - mondta. A jelöltállítást ugyanakkor egy jogi procedúra is hátráltatja: 2004 decemberében a Fidesz országos választmánya feloszlatta a rákosmenti alapszervezetet, melyet Ríz Dániel választókerületi elnök szevezett újjá. A régi kerületi csoport megszüntetését bíróságon megtámadták, a döntés pedig kihat a jelöltállításra.

Bogár Zsolt