Kevesebb bizottság lenne az új parlamentben

Vágólapra másolva!
Öt alelnökkel és a jelenlegi 25 helyett 18 bizottsággal működne az új országgyűlés egy javaslat szerint, amelyről az öt parlamenti párt képviselője kedden tárgyalt Szili Katalin házelnökkel.
Vágólapra másolva!

A koalíciós javaslat szerint az Országgyűlésnek öt alelnöke és 18 bizottsága lenne, a jelenlegi 25 helyett - tudta meg az MTI az egyeztetésen részt vevő politikusoktól. Az úgynevezett nagybizottságok 29 taggal, a közepesek 18 illetve 15 taggal működnének, míg a nemzetbiztonsági bizottságban 11, a mentelmi bizottságban pedig - az előző ciklushoz hasonlóan - 10 képviselő kapna helyet. A javaslat része volt az is, hogy a nagybizottságokban az elnök munkáját két alelnök segítené, míg a kisebb létszámú testületekben egy alelnök dolgozna.

Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy kedden kapták meg az ajánlatot, ezért azt kérte, halasszák el a megbeszélést, hogy egyeztethessen frakciója tagjaival. A frakciók képviselői így abban állapodtak meg, hogy az egyeztetést szerdán délelőtt folytatják. A koalíciós javaslat szerint a 18 bizottságból öt főbizottságként működne, ide tartozna az alkotmányügyi, a gazdasági, a szociális, a költségvetési, valamint az önkormányzati és területfejlesztési testület - mondta Eörsi Mátyás, SZDSZ-es ügyvivő. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője csak a szerdai egyeztetés után nyilatkozik, mert az egyeztetésen a frakciók képviselői így állapodtak meg.