Másfél évig jegelik az SZDSZ fő egészségügyi ígéretét

Vágólapra másolva!
Legkorábban 2008-tól vezethetik be az egészségügyi reform eredményeként a több-biztosítós modellt, addig kell megteremteni ennek jogi és intézményi feltételeit az MSZP és az SZDSZ megállapodása szerint. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint az egészségügy kérdésében volt vita a koalíciós pártok között, de végül kompromisszumos megoldás született.
Vágólapra másolva!

Megállapodás született az SZDSZ és az MSZP között arról, hogy 2007-ig megteremtik annak a feltételit, hogy több-biztosítós egészségügyi rendszer jöhessen létre - jelentette be a Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn a Liberális Egészségügyi Tanács megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy ki kell alakítani az intézményrendszert, meghozni a szükséges törvényeket és létrehozni egy felügyeleti szervet. Csak ezt követően születhet meg az a döntés, hogy megnyitják a piacot a biztosítók előtt, tehát így legkorábban 2008-tól indulhat el a több-biztosítós modell.

A modell bevezetése volt az SZDSZ központi egészégügyi ígérete a kampányban, a szocialisták azonban végig határozottan ellenezték. Múlt héten már Gyurcsány Ferenc is úgy nyilatkozott, hogy a reformok lezárulta után feltehető a kérdés. Kuncze Gábor elismerte, hogy volt vita a koalíciós partnerrel, de úgy gondolja, hogy a megállapodás egy elfogadható kompromisszum lett. A liberális párt elnöke nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy a párt milyen álláspontot képviselt az esetleges vizitdíj bevezetésének ügyében, akárcsak múlt héten Gyurcsáány Ferenc, aki szintén elhárította az ezzel kapcsolatos kérdést. A leendő egészségügyi miniszter személyét illetően is azt mondta, hogy még a kormányprogram kidolgozása zajlik, személyi kérdések még nem kerültek szóba.

A sajtótájékoztatóra vendégül hívták a szlovák egészségügyi reform egyik kidolgozóját, Peter Pazitnyt. Szlovákiában már több-biztosítós rendszer van, 2004-ben hozták meg azokat a törvényeket, amelyek valódi versenyt teremtettek az egyes biztosítók között. Jelenleg még mindig a két állami biztosítónál van a biztosítottak 80 százaléka, és csak 20 százalék döntött a magánbiztosítás mellett. Peter Pazitny ugyanakkor azt mondta, hogy szerinte öt éven belül az állami biztosítottak aránya 50 százalék alá fog csökkenni.

Szlovákiában 2003 óta van vizitdíj, amely Pazitny elmondása szerint azzal a pozitív hatással jár, hogy az emberek nem úgy gondolnak az egészségügyre, mint valami ingyenes dologra, hanem hogy értéke van az ellátásuknak. Példaként említette, hogy 20 koronát (átszámítva nagyjából 140 forint) kell fizetni azért, ha valaki elmegy egy rendelésre, és ugyanilyen összegű receptdíj is van, mégpedig darabonként. A vizitek száma csökkent, de egy elvégzett kutatás szerint csak az emberek 1,5 százaléka mondja azt, hogy a bevezetett díjak miatt nem jár orvoshoz. Ezenkívül létrehoztak egy - a magyar pénzügyi szektorban működő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez hasonló - felügyeleti szervet, amely az összes kórházat és biztosítót ellenőrizheti.