Bizalmat szavaztak Orbánéknak

Vágólapra másolva!
A Fidesz küldötteinek 87 százaléka szavazott bizalmat Orbán Viktornak és a négy alelnöknek a párt rendkívüli kongresszusán. Több mint 700 küldött viszont egyáltalán nem voksolt. Orbán azt mondta, ezzel a párt szövetségi politikájának is bizalmat szavaztak. Az elnökség által a választási vereség elemzéséről készített jelentés szerint a média és az MDF is felelős a vereségért, de beismerik: a párt is hibázott, például nem sikerült elég jól a szavazók mozgósítása.
Vágólapra másolva!

A Fidesz kongresszusán a küldöttek 87 százaléka támogatásáról biztosította az elnökséget és csak 13 százaléknyian nem szavaztak bizalmat Orbánéknak. Így továbbra is Orbán Viktor vezeti a pártot. A választás érdekessége, hogy nagyon sokan nem voksoltak, az 1751 küldöttből csak 1023-an adták le szavazatukat. A küldöttek az egész elnökségről együtt szavaztak, tehát nem személyenként Orbán Viktor pártelnökről, a négy alelnökről: Pokorni Zoltánról, Schmitt Pálról, Varga Mihályról, Pelczné Gáll Ildikóról.

Orbán Viktor a kongresszus utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, az elnökség által készített jelentésről vitatkoztak az ülésen. A dokumentumban elemzik a választási vereség okait. Többek között az olvasható ebben, hogy a vereségnek több külső oka is volt, például az, hogy a média döntő része a kormánypártokat segítette, és az MDF is vitt el szavazatokat. Megjegyzi azt is a jelentés, hogy a kormány pénzosztogatásba kezdett a választásokat megelőző hónapokban és előfordulhattak szavazatvásárlások is, ezek is befolyásolták az eredményeket.

Emellett elismerik azonban, hogy a Fidesz kampányában is voltak hibák: nem sikerült a szavazótábor mozgósítása, nem fejeződött be a párt megújulása, stílusváltása. Ehhez szervezeti és taktikai kampányhibák is járultak, az elnökség által jegyzett jelentés megemlíti a szerverügyet, emellett több konkrét esetet nem sorol fel, úgy fogalmaz, voltak még "támadható kijelentések a kampány finisében". Úgy vélik azonban, hogy hibáik nagyobb súllyal estek latba, mint az ellenfélé.

Orbán azt mondta, őszinte, alapos, szembesítő vitát folytattak erről a dokumentumról. Megjegyezte, hogy a kongresszust megelőzően hét regionális értekezletet is tartottak, ahol a küldöttek elmondhatták véleményüket, és csak ezután véglegesítették a szöveget.

A pártelnök a zárt tanácskozáson elhangzottakról közölte, értékelte a jelenlegi helyzetet és vázolta a Fidesz stratégiáját, kijelölte az alkotó ellenzéki politika fontosabb pilléreit. A jelenlegi helyzetről szólva elmondta, hogy az emberek sorsa bizonytalanabb a választások után. Szerinte azért bizonytalanabb a helyzet, mert nem tudni, dübörög-e még a gazdaság, vagy megszorításokra kerül sor. Ezért szerinte kétséges, hogy a kormány tartani akarja-e azt az irányt, amire felhatalmazást kapott. A pártelnök úgy véli, eddig minden kormány tartotta az irányt, most fordulhat elő először, hogy nem így lesz. Közölte, hogy a magyarok politikailag iskolázottak, nem lehet velük elhitetni, hogy a reform megszorítást jelent. Orbán szerint a költségvetési tanács létrehozásával lehetne azt elérni, hogy a választások után ne a bizonytalanság legyen az úr.

Kérte azt is, hogy nevezzék meg a felelősöket, akik a miniszterelnököt félrevezették. Orbán szerint ugyanis ha a kormányfőt nem tájékoztatják félre, akkor a választások előtt nem tett volna olyan kijelentéseket a gazdaságról, amelyek nem a valóságot tükrözik. Bejelentette, hogy felkért három közgazdászt - Bod Péter Ákost, Mellár Tamást és Vukovics Gabriellát - hogy készítsen egy "Fehér könyvet" az ország valós gazdasági helyzetéről.

A pártelnök a kognresszuson elhangzott többi felszólalásról azt mondta, "lehet mondani, hogy voltak, akik keményebben bírálták a kampányt, mint ahogyan az a jelentésben olvasható, de most az volt a lényeg, hogy le tudják zárni a választásokat." Tegyünk pontot a vitára, hétfőtől az önkormányzati választásokra készülünk - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy arra kérte a küldötteket, csak az szavazzon neki bizalmat, aki egyetért a Fidesz szövetségi politikájával és a választókerületi rendszerrel is. Ezért, mivel 87 százalékos támogatást kapott, a küldöttek megerősítették ezt a politikát - mondta Orbán.

A párt jövőjével kapcsolatban első helyen a szervezettség növelését tartotta, ezért tagtoborzásba kezd a Fidesz - mondta. Közölte azt is, hogy tíz napon belül dönt a válaszókerületi elnökökről. Szóba került még a médiaháttér kérdése is, Orbán szerint most 90 százaléka a sajtónak nem segít megjeleníteni a párt értékeit. Emellett a fiatalok között szervezetépítésbe kezdenek, külön budapesti és falusi szervezetet hoznak létre. Kiemelte az innováció fontosságát, mint mondta, a megújulási versenyben 2004-ig nyerni tudott a Fidesz, ezután viszont az MSZP volt ebben a jobb.