A nevető harmadiktól tart Demszky

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ által szerdán újra jelölt Demszky Gábor szerint el kell kerülni, hogy egy esetleges szocialista és szabaddemokrata vetélkedés esetén a nevető harmadik, a Fidesz nyerje meg a főpolgármesteri posztot. Az MSZP budapesti elnöke nem tartja barátságos lépésnek az egyeztetés nélküli jelölést.
Vágólapra másolva!

A Nap-kelte című másorban felvetették Demszkynek, hogy, a szocialista pártban többen nehezményezték, nem egyeztetett velük, mielőtt újraindulását bejelentette. A főpolgármester ezt cáfolta, és elmondta: bejelentése előtt fél órán át tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel arról, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták közös jelöltjeként indulhat-e az önkormányzati választásokon, vagy a szocialisták önálló jelölttel próbálkoznak.

Demszky azt mondta, hogy ő "a budapestiek jelöltje" szeretne lenni és arra számít, hogy őt nem egy párt választja meg. Veszélyes ellenfélnek nevezte a Fideszt, amely szerinte képes összegyűjteni a teljes jobboldali tábor szavazatait, és így akár 40 százalékot is elérhet.

Demszky világossá tette, hogy azt szeretné, ha a szocialisták és a szabaddemokraták közös jelöltje lenne, mert - mint mondta - "a szavazók nem szeretnék, hogy a nevető harmadik nyerjen" a főpolgármesteri választásokon.

A szocialisták ugyanakkor a jelek szerint nem szívesen állnának be Demszky mögé. Az MSZP budapesti elnöke, Molnár Gyula az MTI-nek szerdán azt mondta, nem érte őket váratlanul a bejelentés, hogy Demszky újra indul a főpolgármesteri posztért, ugyanakkor nem tekintik túlságosan barátságosnak azt. Molnár szerint ha valóban közös jelöltet szeretne az SZDSZ, akkor arról előzetesen kellett volna egyeztetnie az MSZP-vel.

Molnár jelezte ugyanakkor, hogy szocialisták ettől függetlenül szeretnék "együttműködési készségüket" bizonyítani, ezért a következő napokban egy javaslatcsomagot nyújtanak át az SZDSZ-nek.

A csomag tartalmáról részleteket nem közölt, de elmondta, hogy abban szerepel az önkormányzati választási kampányt érintő együttműködés, a várost érintő kérdések, és a koalíciós együttműködés személyi és eljárási kérdései. Molnár azt mondta: amennyiben ezek a javaslatok elfogadhatóak az SZDSZ számára, akkor támogatják Demszky Gábort, ha nem, az MSZP kész önállóan megmérettetni magát a választáson.

A főpolgármesteri posztért ötödször induló Demszky Nap-keltében azt hangsúlyozta, hogy hogy a várost már hosszú évek óta két egyenlő partner vezeti. "Budapest liberális város" - mondta a főpolgármester. Hozzátette: "Természetes", hogy a kormányok a választási kampányok végén beleerősítenek, több az átadás is, de Budapest nem most, hanem a Gyurcsány-kormány jövetelével vett újabb lendületet.

MTI/[origo]