Dávid csak társaival együtt tárgyalna Gyurcsánnyal

Vágólapra másolva!
Dávid Ibolya hajlandó találkozni Gyurcsány Ferenccel, Orbán Viktor és Semjén Zsolt még nem döntött arról, hogy leüljön-e a kormányfővel egyeztetni. A miniszterelnök azért fordult az ellenzékhez, hogy "az ország életét érintő legfontosabb ügyekben" konszenzust teremtsenek.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni, hogy Orbán Viktor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke leül-e tárgyalni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel az együttműködésről. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt közölte, hogy a párt elnöksége hétfőn ülésezik, Orbán Viktor ezt követően küldi el válaszlevelét a kormányfőnek.

Lukács Tamás, a KDNP szóvivője azt mondta, hogy a párt elnöksége dönti el, hogy milyen választ adjanak. Hozzátette: a párt nyitott a tárgyalásokra, de feltételeket szabnak ahhoz, hogy leüljenek Gyurcsánnyal. Csak konkrét kérdésekről van értelme egyeztetni, a kormányfő eddig ismertetett elképzeléseit viszont nem tartják elég konkrétnak, így egyelőre kommunikációs fogásnak tűnik a KDNP szóvivőjének Gyurcsány felkérése, amihez nem akarnak segédkezni.

Dávid Ibolya viszont hajlandó fogadni Gyurcsányt az MDF központi székházában, igaz, nem négyszemközt, hanem több képviselőtársával együtt. Ezt azzal indokolta, hogy azt szeretné, hogy ne csak a pártok, hanem a legszélesebb nyilvánosság előtt mondja el a miniszterelnök, hogy milyen helyzetben van az ország, mit tesz, és milyen javaslataihoz kér megértést, támogatást. Az MDF elnöke válaszlevelében megjegyezte, hogy a kezdeményezésnek nagyobb hitelt adott volna, ha nem a kormányprogram elkészülte után, hanem annak előtte kérte volna ki az ellenzéki pártok véleményét.

Gyurcsány kedden levélben fordult az Országgyűlésben frakcióval rendelkező három ellenzéki párt vezetőjéhez, hogy tárgyaljanak "az ország életét érintő legfontosabb ügyekben", a kormányfő ugyanis konszenzust akar teremteni a kétharmados többséggel eldönthető kérdésekben. Ennek érdekében arra kéri a három pártvezetőt, hogy a jövő héten, a kormányprogram parlamenti vitája előtt "találjon módot az eszmecserére" vele.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára szerdán annyit tett hozzá a levélhez: Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésnek benyújtandó mintegy másfél tucat törvényről és ezzel összefüggésben az államreformról szeretne konzultálni az ellenzéki pártok vezetőivel.

Orbán Viktor és Dávid Ibolya már korábban jelezte, hogy pártjuk konstruktív, illetve alkotó ellenzékként akar tevékenykedni. Több olyan ügy is van, amelyben a leendő kormánypártok - az MSZP és az SZDSZ - egyedül nem tudnak változást elérni. Ilyen például több közigazgatási kérdés, a kisebb parlament és a kisebb önkormányzatok ügye is. Ráadásul a koalíció bevallottan több nehéz döntésre is készül, amelyek társadalmi tiltakozást is kiválthatnak, márpedig ezek csillapításához is szükségük lehet az ellenzék támogatására.