Szűkítheti Gyurcsány életterét a békafóbia

Vágólapra másolva!
Nincs olyan békafaj, amely megtámadná az embert, bár nyalogatni vagy megfogni nem szerencsés a kétéltűeket, tehát alaptalan Gyurcsány Ferenc miniszterelnök félelme. Gyurcsány legutóbb internetes naplóján számolt be arról, aggasztja, hogy a kertjében nemrég ebihalak keltek ki.A miniszterelnök békafóbiájának megoldására tanácsokat is kért. Ha a fóbia a mindennapi életet zavarja, célszerű szakemberhez fordulni - ajánlja a pszichológus.
Vágólapra másolva!

"Sokat gúnyolódtak már azon, hogy egyszer bevallottam, rettenetesen irtózom a békáktól" - írja blogjában a miniszterelnök, aki beszámol arról is, hogy a kertje végében levő tóban "tömegesen jelentek meg a békapetéből életre kelt ebihalak", és elborzasztja a készülődő békacsapat gondolata.

"Nem politikai fegyverként ajánlom riválisaimnak, de nyugodtan bevallhatom, hogy engem békával a világból is ki lehetne üldözni" - vallja be Gyurcsány a bejegyzésben. A miniszterelnök tanácsot is kér, hogy megoldhassa a "problémát".

Gyurcsányt bőségesen ellátják tanácsokkal is a naplóhoz hozzászólók. Egyikük szerint ha nem sikerül megkedvelni a békákat és belátni, hogy hasznosak, "golyóálló kicsikocsival" kell közlekedni a kertben. Mások gólyafészek építését javasolják a kertbe, vagy kölcsönkérik a populációt a Duna és a Tisza mentén élők nevében a szúnyogok ellen. Egy másik jó tanács pedig így szól: "Azért annyira ne szeresse meg a békát, hogy megcsókolja! Nekem elhiheti, nem lesz belőle királyleány!"

Csak akkor veszélyes, ha megnyalják

Az [origo] utánajárt a kérdésnek, és megtudta: Gyurcsány félelme alaptalan, hiszen a magyarországi békák ártalmatlanok, egyikük sem támad az emberre. Igaz, megfogni nem tanácsos őket. "Vannak ugyan olyan fajok, mint például a varangyok, amelyek, ha megfogják őket, váladékot eresztenek ki magukból. Ez szembe kerülve káros lehet" - mondta el kérdésünkre Vörös Judit, a Természettudományi Múzeum kutatója. "Emellett minden béka termel olyan váladékot, amely irritáló lehet, ha az emberi bőrre kerül" - tette hozzá.

Az Állatorvos-tudományi Egyetem oktatóitól megtudtuk azt is, hogy azon kívül, hogy a békák nyálkás bőre az emberével érintkezve szélsőséges esetben allergiás reakciót válthat ki, nincs valós veszély. A barna és a zöld varangy termel olyan toxint, amely hallucinogén, de ehhez meg kell enni vagy legalább megnyalni az állatot, ez pedig nem valószínű - mondták az [origo]-nak az egyetem tanárai.

Beszűkíti az életteret a fóbia

"Fóbia kialakulhat gyakorlatilag bármivel kapcsolatban, attól függ, hogy az illető mit nevez meg a félelem tárgyaként saját magában" - magyarázta Kőtörő Emese pszichológus az [origo]-nak. "Lehet ez grafitceruza, béka vagy gólya is akár" - tette hozzá.

"A fóbia együtt jár azzal, hogy a beteg messzire elkerüli azokat a helyeket, ahol például a békák találhatók. Egy idő után áttevődik a fóbia, ez azt jelenti, hogy már nem csak a pókoktól félünk, hanem azoktól a helyektől is, ahol pókok vannak, és ez beszűkíti az életteret" - magyarázta a pszichológus. Szerinte akkor célszerű szakemberhez fordulni a fóbiákkal, ha az zavarja a mindennapi életet. A lényeg ugyanis szerinte nem az, hogy el kell kerülni a "veszélyes" helyeket, hanem tudatosítani kell, hogy a béka - vagy bármi más, amitől félünk - nem veszélyes.

Wirth Zsuzsanna