Az MSZP-sek bíznak a titkolózó Gyurcsányban

Vágólapra másolva!
Az MSZP vezető politikusai is ott ülnek a kormányprogram elkészítésén dolgozó munkacsoportokban, a szálakat azonban Gyurcsány Ferenc tartja kézben, így teljes egészében csak ő ismeri, hogyan áll a munka. A szocialistákat ez viszont állítólag nem zavarja, és bíznak Gyurcsányban.
Vágólapra másolva!

Bár Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerdán közölte, hogy az oktatás és az agrárium területén már gyakorlatilag megegyezés született a szabad demokraták és a szocialisták között, ennél sokkal többet továbbra sem tudni a koalíciós egyeztetésekről. Információink szerint ez annak eredménye, hogy csak Gyurcsány Ferenc - bár rendszeresen konzultál Hiller Istvánnal és Kuncze Gáborral - ismer minden részletet.

Az általunk megkérdezett szocialista politikusok szerint ennek ellenére teljes a bizalom Gyurcsány Ferenc iránt, akihez parlamenti irodájába járnak be a politikusok és szakértők, de részt vesz munkacsoport-értekezleteken is.

Az MSZP szóvivője, Nyakó István kérdésünkre azt mondta: a párt döntéshozó testületeinek vezetői a munkacsoportokban ülnek, így nem érezhetik magukat kirekesztve, az pedig szerinte normális, hogy a miniszterelnök, aki a kormány egészéért felelősséget visel, a kezében tartja a szálakat. Az [origo]-nak nyilatkozó más szocialista politikusok is azt mondták, ez a titkolózás egyelőre nem zavar senkit.

A kormányprogram befejezését május végére ígérte Gyurcsány Ferenc, ezért szinte biztosra vehető, hogy a május 20-i MSZP-kongresszusra még nem lesz kész szöveg. A párt alapszabálya szerint a párt legfőbb döntéshozó szervének csak a kormányzati szerepvállalásról és a koalícióalakítás feltételeiről kell döntenie, de a miniszterelnök minden bizonnyal politikai felhatalmazást kér majd a kormányprogram végrehajtásához. Azt biztosra veszik, hogy nyomdakész szöveg addigra még nem lesz. Várhatóan csak a program fő irányelveit ismerik meg a küldöttek. Ezzel kapcsolatosan Nyakó István azt mondta az [origo]-nak: a párt a választási program elfogadásáról döntött, a kormányprogram a koalíciós partnerek megegyezésén múlik.

Az SZDSZ csak egy héttel később tart küldöttgyűlést, és a liberális párt alapszabályában sem szerepel, hogy dönteni kell a kormányprogramról, csak "jóváhagyja a koalíciós megállapodás megkötésére vonatkozó javaslatot". Úgy tudjuk, hogy a szabad demokraták is számítanak arra, hogy a küldöttgyűlésen a kormányprogramot nem teljes egészében, hanem néhány elemében, csak vázlatosan ismerhetik meg. Bár addigra már van esély arra is, hogy elkészül a teljes szöveg.

Nagy Szilvia