Nyáron indul a Gyurcsány cége elleni per

Vágólapra másolva!
Júniusban kezdődik Kaposváron az a polgári per, amelyet a Legfőbb Ügyészség Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cége ellen indított a Szalay utcai ingatlanra kötött szerződések miatt. Az értékes állami tulajdonú ingatlant megvette Gyurcsány cége, majd egy állami érdekeltségű kft.-n keresztül, az eladási ár többszöröséért visszabérelték. Az ügyészség szerint a szerződés az állami tulajdonú cég számára feltűnően előnytelen volt.
Vágólapra másolva!

Június 7-én, Kaposváron elkezdődik annak a polgári pernek a tárgyalása, amelyet a Legfőbb Ügyészség kezdeményezett a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Rt. és a Humán-Jövő 2000 Kht. ellen - közölte a Somogy Megyei Bíróság szerdán. A bíróságnak a két társaság közötti szerződés érvényességéről kell döntenie.

A per tárgya a fővárosi Szalay utcában található ingatlan, amely korábban állami tulajdonban, a Miniszterelnöki Hivatal kezelésében volt. A keresetlevél szerint ennek a tulajdonjogát a Gyurcsány tulajdonában lévő Altus Rt. vásárolta meg - az ALDO Kft. közreműködésével - 1995 januárjában, majd áprilisban bérbe is adta a Humán-Jövő 2000 Kht. jogelődjének. A megkötött szerződés szerint az ingatlanban az Országgyűlési Képviselők Klubját akarták működtetni. A bérleti szerződést ugyanazon a napon kötötték, amelyen a Humán-Jövő 2000 Kht. jogelődje, a MEH egyik gazdasági társasága és a Közlöny- és Lapkiadó Kft. megállapodást kötött az Országgyűlési Képviselők Klubja Egyesülettel, amelyben vállalta a kialakítandó klub működtetését.

Az ügyészség szerint a szerződések arra utalnak, hogy miután az állam eladta az értékes ingatlant, egy állami érdekeltségű kft. ezt - az adásvételi ár többszöröséért - visszabérelte, ráadásul az átépítéséhez jelentős összegű beruházást is biztosított. Így a cégek által megkötött bérleti szerződés érvénytelen, mert színlelt szerződésnek számít, jó erkölcsbe ütközik, valamint az állami tulajdonú cég számára feltűnően előnytelen.

A Legfőbb Ügyészség ezért azt kérte a bíróságtól, hogy nyilvánítsa semmissé a bérleti szerződést, valamint kötelezze az Altus Rt.-t, az ingatlanon elvégzett beruházás értékének a megtérítésére. A kereset szerint a Humán-Jövő 2000 Kht. saját költségén elvégeztette a bérbe vett helyiségek átalakítási munkálatait, és havonta bérleti díjat fizetett. Emellett a szerződő felek rendelkeztek arról is, hogy tíz év elteltével a felek úgy tekintik, hogy a bérlő a beruházás értékét "lelakta", és átalakított állapotban adja vissza a helyiségeket a tulajdonosnak a beépített bútorokkal, berendezésekkel, használati eszközökkel együtt, tehát a beruházás eredménye, ellenszolgáltatás nélkül a bérbeadó tulajdonában marad.

Az ügyet azért a Somogy Megyei Bíróság tárgyalja, mert Humán-Jövő 2000 Kht. székhelye Balatonőszödön van, és a per az alperesek bármelyikére nézve illetékes bíróság előtt megindítható - közölte Varga Rita, a bíróság sajtóreferense.