Nem fogadták Szilit a kampányban a ferencesek

Vágólapra másolva!
A választási kampány idején nem fogadták a szécsényi ferences rendházban az Országgyűlés elnökét. A rendház főnöke a megyei napilap szerdai számában közzétett levelében ezt azzal magyarázta: nem akartak az MSZP kampányának része lenni. Szécsény polgármestere viszont szóvá tette, hogy Orbán Viktort fogadták a rendházban a 2004-es időközi választási kampány idején.
Vágólapra másolva!

A szocialista párt alelnökének tekintette és ezért nem kívánta fogadni a választási kampány alatt Szili Katalint a szécsényi ferences rendház főnöke, aki a Nógrád Megyei Hírlap szerdai számában adott magyarázatot arra, miért csak egy idegenvezető várta április 20-án, a ferences kolostorban Szili Katalint.

Varga Imre Kapisztrán szécsényi gvardián (rendházfőnök)a Nógrád Megyei Hírlapban kérte levelének közlését, amelyben azt írta: "Szili Katalint, mint minden ide látogatót, ha a továbbiakban is ő lesz az Országgyűlés elnöke, akkor ebben a minőségében is mindig szívesen fogadja a kolostor vezetése, amint II. János Pál pápa is fogadta, de az MSZP alelnökét, kampányidőszakban, valószínűleg a pápa sem fogadta volna úgy, hogy az kampánycélokra felhasználható legyen."

A rendházfőnök emlékeztetett arra, hogy Szili Katalin kétszer is járt Szécsényben az elmúlt egy évben, de akkor egyszer sem kereste fel a kolostort. "Szili Katalin most nem az Országgyűlés nevében jelent meg Szécsényben, hanem kampánycélból, mint az MSZP egyik vezetője, alelnöke. Egyszerűen, nem kívántunk az MSZP kampányának része lenni" - írta.

Szécsény szocialista polgármestere, Serfőzőné Fábián Erzsébet ugyanakkor szerdán azt mondta: a ferenceseknek az ellen nem volt kifogásuk, hogy Orbán Viktor a 2004-es időközi választási kampány idején a kolostorban étkezzen. Két évvel korábban, 2002-ben pedig az akkor még miniszterelnök fideszes politikus mögött sorakoztak a színpadon a ferences rendi papok az országgyűlési választás második fordulója előtt Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeum előtt tartott rendezvényen.

Szécsény polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy Szili Katalinnak semmilyen funkciója nincs a Magyar Szocialista Pártban, valamint, hogy a kampány idején Szili négy Nógrád megyei települést keresett fel az MSZP képviselőjelöltjével együtt, a szécsényi kolostort viszont - ahol Rákóczi szobáját szerette volna megnézni - a kampányon kívül látogatta meg. Ezért érkezett a kolostorhoz a kampánystáb tagjai nélkül, ott azonban csak a rendház munkatársaként dolgozó idegenvezető fogadta az Országgyűlés elnökét - tette hozzá.