Két témában már megegyezett az MSZP és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Jól haladnak a koalíciós tárgyalások az SZDSZ elnöke szerint, az oktatás és az agrárium kérdéseiben már megegyeztek, az egészségügy és a gazdaságpolitika kérdéskörében viszont még nincs egyetértés. A lakástámogatással kapcsolatban azt mondta, visszamenőleg nem lehet módosítani a kedvezményes kamattámogatáson.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ-frakció ülése után beszélt Kuncze Gábor pártelnök a koalíciós tárgyalásokról. Elmondta: van, ahol már megszületett az egyetértés, például az oktatás és az agrárium területén. "Tény, hogy Magyar Bálint terjesztette elő az oktatásra vonatkozó, következő négyéves programot, amelyet viták után, kisebb módosításokkal most már mindkét párt magáénak vall" - fogalmazott Kuncze.

Az oktatási tárcát jelenleg vezető Magyar Bálintnak ugyanakkor inog a széke, miután Gyurcsány Ferenc már korábban jelezte, azt szeretné, ha az új kormányban szocialista politikus felügyelné ezt a területet. Igaz, azt is többször hangsúlyozták a két párt vezetői, hogy a személyi kérdések csak a koalíciós tárgyalások utolsó szakaszában - a programokról való megegyezés után - kerülnek napirendre.

Kuncze elmondása szeerint van, ahol már csak kisebb egyeztetésekre van szükség, például az önkormányzatiság terén, de vannak olyan területek, ahol még nem körvonalazódik a megállapodás, ilyen a gazdaságpolitika és az egészségügy. Részleteket a pártelnök nem kívánt elárulni, mondván, a kormányprogramot teljes egészében hozzák majd nyilvánosságra.

Kuncze cáfolta a Népszabadság azon értesülését, hogy csütörtöktől ő és Gyurcsány Ferenc is aktívabban beszállna a koalíciós egyeztetésekbe. Mint mondta, most is intenzívek az egyeztetések, ezen a héten, eddig hatszor tárgyalt a miniszterelnökkel vagy a miniszterelnök jelenlétében különböző témákról, és még legalább ennyiszer fog is, a hét hátralévő részében. Egy másik lapértesülésre reagálva pedig kijelentette: több egészségügyi egyeztetésen is részt vett, de egyiken sem hangzott el, hogy az MSZP részvénytársasággá kívánná alakítani az OEP-et.

A lakástámogatási rendszer átalakítására vonatkozó kérdésre azt válaszolta: visszamenőleg nem lehet módosítani a kedvezményes kamattámogatáson, ráadásul ez mindössze 2-3 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek. Kuncze Gábor szerint fontosabb, hogy a többgyermekesek, a bérlakások és a rászorulók első lakáshoz jutásának kérdését rendezzék.