Megállapodtak a parlament alakuló ülésének napirendjéről

Vágólapra másolva!
A parlament alakuló ülésének napirendjéről sikerült megállapodniuk a pártok képviselőinek az ülést előkészítő keddi megbeszélés első két órájában; a parlamenti alelnökök számáról és az ülésrendről továbbra sincs megegyezés. A résztvevők kétórás szünet után, este hét órakor folytatják az egyeztetést.
Vágólapra másolva!

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese az ülésről távozóban a sajtó képviselőinek elmondta: a bizottságokról nem esett szó, várhatóan a jövő hét végén tárgyalnak majd a kérdésről. Közölte azt is, hogy a pártok kivétel nélkül elfogadták és támogatták azt a javaslatot, amelyet az Országgyűlés főtitkársága tett az alakuló ülés napirendjére vonatkozóan.

Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő úgy fogalmazott, hogy a tárgyalás kicsit a szkanderra emlékezteti. Véleménye szerint a Fidesz és a KDNP nem akar megállapodni. "Kilencven óta még soha nem fordult elő, hogy a parlament alakuló ülésének a részleteiről ne sikerült volna megállapodni. Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy az ellenzék úgy érzi, most bebizonyítja, hogy annyira szörnyűségesek a kormánypártok, hogy most először nem lehet megállapodni" - mondta.

Közölte: felmerült például, hogy legyen több ellenzéki alelnök, mint kormánypárti. A liberális politikus ezt elfogadhatatlannak nevezte ugyanúgy, mint Deutsch-Für Tamás felvetését, hogy a Fidesz adja a házelnököt. "Ez csak azt mutatja, hogy mennyire abszurd ötletek is felmerülnek" - mondta, hozzátéve, hogy amíg ilyen javaslatok vannak, addig nehézkes a megállapodás. Itt a parlament a lényeg, nem pedig a pártok - az országhoz képest másodrendű - érdekei - mondta.

Hozzátette: egyáltalán nem biztos, hogy a nap folyamán sikerül a vitás kérdésekben megegyezni, ez esetben elképzelhető, hogy szerdán folytatják az egyeztetést.