Szószólók lesznek az új Fidesz-csoportok

Vágólapra másolva!
A Fidesz-frakció átalakításának egyik kézzelfogható jele, hogy az előző ciklusban is létező, szakpolitikai munkát végző kabinetek mellett "klubszerűen" működő politikai csoportokat is létrehoznak. Az újítást a pártból importálták, és az ott már három éve létező tagozatok mintájára működnének.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor, a Fidesz hétfőn megválasztott frakcióvezetője első sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlamenti képviselő-csoportban kabinetek és politikai csoportok működnek majd. Az utóbbiakról csak annyit mondott, hogy az azonos élethelyzetű képviselőket tömörítenék, szó van roma és női csoport létrehozásáról is. A kabinetek pedig szakmai tevékenységet végeznek, rendszerüket valószínűleg a minisztériumi szerkezet alapján alakítják majd ki.

Az [origo] értesülése szerint a politikai csoportok a pártban már 2003 óta működő tagozatok mintájára működnek a frakcióban is. Az újítást az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő fideszes politikus kísérletnek nevezte, amelynek lényege, hogy "klubszerűen" működő társadalom-politikai csoportokat hozzanak létre a "hideg szakpolitikával" foglalkozó kabinetek mellett.

A társadalom-politikai csoportok a tervek szerint érdekvédő, szószóló szerepet töltetének be, és a pártban már működő kilenc tagozathoz - gazda, kulturális, nyugdíjas, önkormányzati, zöld, női, falusi, munkás, ifjúsági - hasonlóan az azonos élethelyzetű politikusokat tömörítené, például a nőket, fiatalokat. A kabinetek ezzel szemben maradnának az eddigi feladatuknál, és a munkamegosztásban a kormányzati, illetve a bizottsági struktúrát követnék.

További különbség az lesz a két formáció között, hogy a csoportokban önkéntes lesz a tagság, míg valamelyik kabinetben minden parlamenti képviselőnek - bizottsági tagságától függően - kötelező dolgoznia. Mivel a két formáció másként közelít meg egy-egy kérdést, előfordulhat, hogy nem ért majd egyet a témával foglalkozó politikai csoport és a kabinet, úgy tudjuk, ezzel számolnak is a Fidesz-frakcióban.

Komáromi Gergely