Vágólapra másolva!
A salgótarjáni kistérség néhány jobboldali polgármestere azt állítja: pályázataikat politikai okokból utasították el azért, hogy rosszabb helyzetbe kerüljenek az őszi önkormányzati választásokon. A települési vezetők ezért összehívták a kistérségi tanács rendkívüli ülését.
Vágólapra másolva!
Jogsegéllyel óvná szimpatizánsait a Fideszhttp://valasztas2006.origo.hu/20060502jogsegellyel.htmlEsztergom már betervezte a Fidesz ígéretéthttp://valasztas2006.origo.hu/20060324esztergomban.htmlOlvassa el a témához kapcsolódó cikkeinket!

Hat polgármester javaslatára - történetében első alkalommal - tartott rendkívüli ülést a Salgótarjáni Kistérség Többcélú Társulásának tanácsa. A tanácskozás fő szervezője, Szabó Tibor ipolytarnóci polgármester elmondta: ahogy évek óta mindig, most is beadták anyagaikat a Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz a "Leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatása" című pályázatra. A települések a 10 helyett a 20 százalékos önerőt is vállalták.

Ipolytarnóc, Karancsberény, Sóshartyán és Mátraszele pályázatai azonban egyetlen forintot sem nyertek, mert a területfejlesztési tanács úgy döntött, hogy ezek nem tartoznak a hátrányos helyzetű települések közé. Szabó Tibor szerint mind a négy település polgármestere jobboldali beállítottságú, ezért a döntést politikai diszkriminációnak, szándékos kizárásnak tartják. Szabó Tiborhoz hasonlóan Karancsberény, Karancslapujtő, Migálygerge és Mátraszele polgármestere is úgy ítélte meg, hogy az őszi választásról szólnak a döntések.

Puszta Béla, a Salgótarjáni Kistérség Többcélú Társulásának szocialista elnöke azt hangsúlyozta, hogy soha nem voltak még az üléseken pártpolitikai tartalmú megközelítések és nem is szeretné, hogy ez így legyen, mert az együttműködést szakmai érdekek összehangolására lehet építeni. A döntést nem vonhatja vissza a területfejlesztési tanács - tette hozzá.

Puszta Béla azt is felvetette, hogy meghívhatnák a kistérségi ülésre a területfejlesztési tanács elnökét annak tisztázására, hogy volt-e bármiféle politikai háttere a döntésnek, illetve kezdeményezhetnék a tanácsnál, hogy a kistérségi képviselők kaphatnak-e szavazati jogot is a tanácskozási jog helyett. Az ülést összehívó polgármesterek nem támogatták ezeket a javaslatokat. Mint mondták: elég, hogy beszéltek ezekről a "tüskékről", "a tanulságot pedig vonja le mindenki önmagában".