Egymásnak adják a kilincset a pártelnökök Sólyomnál

Vágólapra másolva!
A parlamentbe jutott pártok elnökeit fogadja pénteken hivatalában a köztársasági elnök. Orbán Viktor a megbeszélés után kijelentette: "a koalíció jelöltje tűnik miniszterelnök-jelöltnek". Ezt megelőzően Kuncze Gábor azt közölte Sólyommal, hogy a kaolíciós tárgyalások megfelelően haladnak. Dávid Ibolya azt közölte, pártja érdekelt a mielőbbi kormányalakulásban.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Hiller István szocialista pártelnökkel még szerdán találkozott, a többi parlamenti párt vezetőjét pedig pénteken fogadta Sólyom László köztársasági elnök. Orbán Viktor a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést követően azt mondta a Sándor-palota előtt: "A többi pártelnökkel azonos napirendi pontot választott az elnök úr, tájékoztatott arról, hogy a többi pártelnökkel tárgyalásokat folytat, és a parlamenti többséget megszerzett koalíció jelöltje tűnik a leendő miniszterelnök-jelöltnek" - fogalmazott a politikus a zárt ajtók mögötti, mintegy háromnegyed órás megbeszélés után.

Mint mondta, tudomásul vette a választások végeredményét, és az alakuló ülésen várják a köztársasági elnök előterjesztését ezzel kapcsolatban. A politikus kitért arra, hogy a köztársasági elnököt tájékoztatta a Fidesz és a KDNP közötti frakciószövetség létrehozásáról is.

Sólyom László Orbán előtt Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével egyeztetett. A liberálisok elnöke a koalíciós tárgyalások menetéről, valamint az MSZP és az SZDSZ közötti kompromisszum lehetőségéről tájékoztatta az államfőt.

Az SZDSZ elnöke rövidebben, mintegy fél óráig tárgyalt az államfővel, ezt követően úgy fogalmazott: "figyelembe véve az összes lehetséges esélyest, én azt mondtam neki, hogy a koalíciós tárgyalások megfelelően haladnak, és úgy látom, hogy létrejöhet az a kompromisszum, aminek a végén megalakulhat az új kormány Gyurcsány Ferenc vezetésével".

Dávid Ibolya közleményében úgy fogalmazott a megbeszéléssel kapcsolatban: "A találkozón megerősítettem a köztársasági elnök urat abban, hogy felelős ellenzéki erőként és a parlamentáris demokrácia híveként elvégezzük a kormány tevékenységének szigorú kontrollját, ugyanakkor mindent támogatni fogunk, ami az ország érdekeit szolgálja."

Az MDF elnöke szerint pártja érdekelt abban, hogy minél hamarabb megalakulhasson a kormány "és megtudjuk végre: kik és hogyan irányítják az egyes szakmai területeket. A választásokon győztes politikai oldal ugyanis elfelejtkezett arról, hogy ő lesz, de most is ő van hatalmon, és hetek óta semmit látunk a kormányzásából" - fogalmazott Dávid Ibolya.

Sólyom László köztársasági elnök Kuncze Gábort, Orbán Viktort és Dávid Ibolyát követően fogadja majd Semjén Zsoltot, a KDNP vezetőjét. Ezek után közli, hogy kit kér fel kormányalakításra.