Kiszúr a törvény a vadházasságban nevelt gyerekekkel

Vágólapra másolva!
Diszkriminatívnak találta Takács Albert, az ombudsman általános helyettese azt, hogy az élettársként együtt élők gyermekei a családi pótlék összegének megállapításánál nem esnek azonos elbírálás alá a nagycsaládban élő gyermekekkel. Sem a tankönyvtámogatás, sem a családi pótlék nem jár ugyanis azonos feltételekkel azoknak, akik együtt élnek, de házasságkötés nélkül nevelnek több gyereket.
Vágólapra másolva!

A családtámogatások rendszerét szabályozó törvény módosítását javasolja az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszternek Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. Szerinte erre azért van szükség, hogy az élettársi közösségben nevelt gyermekek a családi pótlék összegének megállapításánál azonos elbírálás alá essenek a nagycsaládban élő gyermekekkel.

Sérti a gyermekek egészséges testi, szellemi, erkölcsi fejlődéshez való jogát, illetve a diszkrimináció tilalmát az, hogy a törvény nem biztosítja a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket akkor, ha a szülők egymás gyermekeit egy háztartásban, de csupán élettársi közösségben nevelik - derül ki Takács Albert közleményéből.

A helyettes ombudsman azért kezdett vizsgálódni, mert egy beadványban egy állampolgár azt sérelmezte: a családi pótlék összegének, és az ingyenes tankönyvtámogatásnak a megállapításánál azért nem kapja meg a nagycsaládosoknak járó kedvezményt, mert nem házassági, hanem élettársi közösségben neveli párja két gyermekét és saját, korábbi házasságból született két gyermekét.

Takács Albert megállapította, hogy a családok támogatásáról szóló jogszabályok nem szólnak az élettársi közösségben élők gyermekeiről, így a gyermekek a kedvezmények és támogatások megállapításakor hátrányt szenvednek az olyan gyermekekkel szemben, akik nagycsaládnak minősülő közösségben élnek. A diszkriminatív helyzet miatt tett a törvény megváltoztatására javaslatot az illetékes miniszternek az ombudsman helyettese.