Miért nyert Gyurcsány, miért bukott Orbán?

Vágólapra másolva!
Vajon mi döntötte el a választást: Mikola István szinglizése, Gyurcsány Ferenc megaplakátja, Orbán Viktor szemezése a kamerával vagy az igen szó folyamatos ismétlése? Az [origo] összegyűjtött öt-öt lehetséges tényezőt, amely szerepet játszhatott a Fidesz bukásában, illetve az MSZP győzelmében. Élje ki politológusi vágyait, és osztályozza a választásban szerepet játszó okokat! A szavazást hétfőn 12 órakor lezártuk.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor

Orbán Viktor szerepelt a legtöbbet a Fidesz kampányában, folyamatosan járta az országot, ő tartotta a legtöbb lakossági fórumot, a nagygyűléseken is övé volt a főszerep. Bár pártja plakátjain sokáig nem tűnt fel, helyette más fideszes vezetők szerepeltek, a kampányhajrában már az ő fotójával próbáltak szavazatokat szerezni. A választási gyűléseken ő ismertette a Fidesz programpontjait, az új ígéreteket: a tb-járulék-csökkentést, az új Széchenyi-tervet, a kórházak privatizációjának megtiltását, a családközpontú adórendszert, a 14. havi nyugdíjat. A kampány során nem egységes hangütést használt: hol támadóan, hol barátságosan lépett fel. Az első forduló előtt tartott Kossuth téri nagygyűlésen például Mao Ce-tungot, Kim Ir-szent és Sztálint emlegetve beszélt arról, hogy a múlt szobrai jönnek a város felé. "Toronyházat beborító arcképek néznek le ránk, olyan papírszobrot állítanak, amit nem egy közösség szeretett volna, hanem valaki magának állíttatta. Csak a füle három emelet" - utalt Gyurcsány Ferenc hatalmas plakátjára. Pár nappal később, a Gyurcsány Ferenccel folytatott tévévitán azonban ehhez képest meglepően passzív volt. Nem is foglalkozott Gyurcsánnyal, helyette nézőkhöz próbált szólni és többnyire a kamerába nézve ismertette pártja programpontjait. A két forduló között aztán előbb az MDF-et próbálta rábírni az együttműködésre, majd országjárásba kezdett, azonban ez már nem vezetett eredményre, a koalíció ugyanis még növelte is fölényét az első fordulóhoz képest. Szavazzon! Minél meghatározóbbnak tartja Orbán Viktor szerepét a Fidesz vereségében, annál nagyobb osztályzatot adjon!

Mikola István szerepe

Forrás: MTI
Mikola István - fenn és lenn

Kevés politikus miatt kényszerült annyi magyarázkodásra a Fidesz, mint Mikola István esetében. Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere villámkarriert futott be: a március 19-i kongresszuson komrányfőhelyettes-jelöltté, a nemzet reménybeli orvosává választották, pár héttel később azonban már vezető fideszes politikusok nyilatkoztak arról, hogy kijelentései kárt okoztak a pártnak. Rögtön a kongresszusi beszédében tett egy nagy vihart kavaró kijelentést, amely szerint a Fidesz húsz évig hatalmon maradhatna, ha választójogot kapnának a határon túli magyarok. Ezt követően néhány nappal egy lakossági fórumon pedig szingli hordákról beszélt. Úgy fogalmazott: "s igenis, a mindenkori irányításnak, menedzsmentnek, hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát". Majd ironikusan úgy folytatta: "Nem kell a közösség, önmegvalósító, mai szingli életforma, az az igazi. Nem közösségek kellenek, hanem szinglikből összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet a fiúk, a lányok nyakába fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno". Emellett sokan támadták ezért a mondatáért is: "Ha én csúnyán írtam annak idején az iskolában, kaptam egy körmöst, aztán egy óra múlva szépen írtam. Most elviszik, pszichiáterhez. Tehát itt elképesztő helyzet van." Mikola mellett szinte elhalványult a Fidesszel közös listán induló KDNP elnöke, Semjén Zsolt, pedig a balliberális oldal - azon belül is főként az SZDSZ - kedélyeit előszeretettel borzolgatja. Szavazzon! Minél meghatározóbbnak tartja Mikola István szerepét a Fidesz vereségében, annál nagyobb osztályzatot adjon!

A depressziókampány

Kicsit szomorkás

Ha van olyan mondat, ami megmarad az emberekben a 2006-os választási kampányból, akkor az jó eséllyel a "Rosszabbul élünk, mint négy éve" lesz. Más kérdés, hogy mennyire vált be ez a szlogen, mennyire hitték el az emberek, hogy rosszabb az élet a négy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Bár a Fidesznek elegendő lett volna bemutatnia a költségvetés sanyarú helyzetét, és idéznie az uniós figyelmeztetésekből, hogy megmutassa, vannak pénzügyi problémák, más taktikához folyamodott. Növekvő munkanélküliségről, dráguló lakáshitelről, a gáz és a gyógyszerek árának emelkedéséről beszélt adatokat idézve, amelyeket aztán a kormányoldal sietve próbált cáfolni. A Fidesz tartotta magát állításaihoz, bár azt elismerték, hogy a plakátokon szereplő egyes adatok - például a 109 százalékos szívgyógyszerár emelkedés kiragadott példán alapul, és nem tükrözi a teljes képet. A borús hangulatú plakátok helyére az első forduló előtt pár héttel mosolygós arcokat ábrázoló, a Fidesz támogatására buzdító hirdetések kerültek, reklámszakemberek azonban már akkor figyelmeztettek arra, nem biztos, hogy elegendő ilyen rövid idő egy ekkora váltáshoz. Szavazzon! Minél meghatározóbbnak tartja a depressziókampány szerepét a Fidesz vereségében, annál nagyobb osztályzatot adjon!

Fidesz-MDF vita

Fotó: MTI
Ritka alkalom

A két forduló között szembesült igazán a Fidesz azzal, amire elemzők már korábban figyelmeztették: bajba kerülhet, ha nem lesz olyan szövetségese, amely visszaléptetné második fordulós jelöltjeit a javára. A Fidesz számára egy ilyen párt jöhetett volna szóba, korábbi partnere, az MDF, amellyel ugyanakkor igencsak hűvössé vált a viszonya az utóbbi pár évben. Igazán látványosan akkor romlott meg a kapcsolat a két párt között, amikor március elején a demokrata fórum bejelentette, hogy kalocsai jelöltjüket, Romsics Imrét fideszes ellenfele, Bagó Zoltán megfenyegette. A két politikus beszélgetéséről Romsics titokban hangfelvételt készített, és ezt nyilvánosságra is hozták. A bejelentés után néhány órával a Fidesz visszaléptette Bagót. A két párt közötti konfliktus a választások két fordulója között tovább éleződött, mivel az MDF országos vezetősége nem léptette vissza még állva maradt jelöltjeit. Orbán Viktor ugyan bejelentette, hogy lemond a miniszterelnök-jelöltségről, és maga helyett Bod Péter Ákost, az MDF gazdasági tanácsadóját javasolta jelöltnek. Dávid Ibolya és az MDF vezérkara azonban azt követelte, hogy a Fidesz vonja vissza programjának több fontos ígéretét. Végül nem tudott megállapodni a két ellenzéki párt, és Orbán Viktor a második forduló estéjén burkoltan az MDF-et hibáztatta, mondván, azok tudnak győzni, akik összefognak. Szavazzon! Minél meghatározóbbnak tartja az MDF szerepét a Fidesz vereségében, annál nagyobb osztályzatot adjon!

Kínos ügyek

Fotó: MTI
Az árulkodó Vizsla-fax

Több olyan eset is akadt a kampány során, amely miatt a Fidesz kínos magyarázkodásra kényszerült. A szerverügy február közepén pattant ki, amikor Hiller István MSZP-elnök bejelentette, hogy a Fidesz szerveréről betörtek egy jelszóval védett oldalra, és titkos MSZP-s kampányanyagokat töltöttek le onnan. A Fidesz azzal védekezett: nyilvános fórumokon olvasható volt a belépéshez szükséges név és jelszó. Hasonlóan fura magyarázattal állt elő a párt a Magyar Vizsla című kiadvány esetében is. Az elvileg független lap a kormányoldalt élesen bírálta, és az ellenzék egyik kedvenc szófordulatát, a luxusbaloldalt is többször emlegette a cikkekben. Az MSZP azt állította, hogy a Vizsla nem igazi civil kiadvány, hanem valójában a Fidesz nem hivatalos kampánylapja. Kiderült aztán, hogy a Fidesz székházából, Rogán Antal kampányfőnök faxáról küldték el a Vizsla egyik oldalát a Magyar Postának. A Fidesz ezt véletlenek szerencsétlen összejátszásával magyarázta, és továbbra is tagadta, hogy köze lenne a kiadványhoz. Lehetséges, hogy visszafelé sült el több, Gyurcsány Ferenc ellen intézett támadás is. Szenzációként jelentette be Deutsch-Für Tamás egy fotóra hivatkozva, hogy Gyurcsány hüvelykujjával bemutatott az ellene tiltakozóknak, és ezzel azt üzente, "Magyarország bekaphatja". Helyszíni beszámolókból és tévéfelvételekből ugyanakkor kiderült, hogy erről szó sem volt. Egy napig tartotta magát az a szintén a Fidesz által generált hír is, hogy Gyurcsány Ferenc egyik hirdetése ("Van egy ország. Van egy ember. Van egy program") Adolf Hitler egyik jelmondatát másolta ("Egy nép. Egy birodalom. Egy vezér"). Szavazzon! Minél meghatározóbbnak tartja a kínos ügyek szerepét a vereségben, annál nagyobb osztályzatot adjon!