Öt újraszámolást és egy ismétlést akar a Fidesz

Vágólapra másolva!
Öt választókerületben kérte a szavazatok újraszámlását a Fidesz, miközben Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerületében a választás második fordulójának megismétlését kezdeményezi a párt. Szijjártó Péter fellebbezését az egyik Győr-Moson Sopron megyei kerületben a területi választási bizottság már vasárnap el is utasította.
Vágólapra másolva!

Öt választókerületben kérte a szavazatok újraszámolását a Fidesz vasárnap 16 óráig a párt érintett képviselőjelöltjeinek, illetve a helyi választási testületek tájékoztatása szerint. Az eredetileg jelzett öt választókerületből egyben, a püspökladányiban a választások második fordulójának megismétlését kezdeményezi a nagyobbik ellenzéki párt, további egyben, Pest 15-ös számú választókerületében ugyancsak újraszámlálást kér.

"Ezekben a választókerületekben egészen kicsi a szavazatkülönbség az első és a második helyezett között, rendkívül magas az érvénytelen szavazatok száma és a párt delegáltjai "sok szavazatszámlálási szabálytalanságról tudósítottak", olyanokról, amelyek a végeredményt is befolyásolhatták" - mondta Szijjártó Péter, a párt szóvivője.

A Fidesz részéről így Molnár Oszkár Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8-as számú választókerületében, Endre Sándor Bács-Kiskun megye 5. választókerületében és Tóth András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 4-es számú választókerületében kérte a voksok újraszámolását. Maga Szijjártó Péter pedig Győr-Moson Sopron megye 3-as számú választókerületében kezdeményezte az ismételt összeszámolást, ahol 127 szavazattal szorult a második helyre az MSZP jelöltje, Balogh József mögött.

Az ötödik helyen, Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerületében viszont a választás második fordulójának megismétlését kezdeményezi a Fidesz - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője vasárnap. A szóvivő szerint olyan bizonyítékok vannak a birtokukban, amelyek véleményük szerint indokolja a szavazás megismétlését a püspökladányi választókerületben, viszont nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy melyek ezek a bizonyítékok. Mint mondta, ezeket kedden hozzák nyilvánosságra.

Hajdú-Bihar megye 6-os számú választókerületében Arnóth Sándor indult a Fidesz-KDNP színeiben, de teljes feldolgozottság mellett a voksok 49,24 százalékát sikerült csak megszereznie, míg az élen - 385 szavazatos különbséggel - az MSZP-jelölt, Csontos János végzett (50,76 százalékkal).

Szijjártó később azt közölte: kérték a szavazatok újraszámlálását korábban nem említett Pest megye 15-ös számú, ceglédi választókerületében is, ezt később Szép Tibor a választókerület választási bizottságának elnöke is megerősítette. A ceglédi választókerületben Földi László, a Fidesz képviselőjelöltje 99 szavazattal maradt le Czinege Imre szocialista jelölt mögött.

Szijjártó fellebbezését már elutasították

Elutasította Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivőjének szavazatok újraszámlálásával kapcsolatos kezdeményezését vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási bizottság, egyúttal helybenhagyta a 3. számú győri országgyűlési egyéni választókerület választási eredményét - mondta Schmuck Tamás, a területi választási bizottság elnöke. Az elnök indoklásul elmondta: az érintett körzetben a több mint 34 ezer leadott szavazat mellett mindössze 75 érvénytelen, és mintegy kéttucat elrontott szavazat volt, így ezek száma a nem befolyásolhatta a választás eredményét.

Schmuck Tamás szerint szavazatszámlálás során két szavazókörben hibát vétettek, ezeket azonban a szavazatszámláló bizottságok időközben korrigálták. Szijjártó a szavazólapok érvénytelenítését is kérte az egyik szavazókörben arra hivatkozva, hogy az egyik szavazóurna zárócímkéi el voltak szakadva. Az elnök szerint igaz, hogy az egyik urna bizonyos mértékig sérült volt - erről jegyzőkönyv is készült -, de a sérülés nem volt olyan mértékű, hogy szavazatcserére adott volna lehetőséget. A területi választási bizottság döntésének felülvizsgálatát a fellebbezőnek a megyei bíróságnál kérheti - tette hozzá.

Összesen 21 fellebbezés érkezett

"Nyolc megyében és a fővárosban összesen 21 jogorvoslati kérelem érkezett az országgyűlési választások második fordulójának szombaton kihirdetett - a külföldi szavazatokkal együtt összeszámolt - nem hivatalos végeredménye ellen" - mondta vasárnap este Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. A 21 fellebbezésben vagy a szavazatok újraszámlálását, vagy új szavazást kértek a pártok, a beadványokról a területi választási bizottságok döntenek - tette hozzá. Van, ahol már vasárnap összeültek a területi választási bizottságok, máshol hétfőn, legkésőbb kedden határoznak a beadványokról. Fellebbezési kérelmet vasárnap 16.00 óráig lehetett benyújtani.