Utolsó pillanatban fellebbezett a Fidesz Kecskeméten

Vágólapra másolva!
A Fidesz megfellebbezte a kecskeméti 2. választási körzet választási bizottságának szerdai döntését, amely új szavazás megtarását rendelte el a körzetben. Az érintett körzetben nyertes fideszes jelölt alig órával a törvényes határidő előtt nyújtotta be fellebbezését.
Vágólapra másolva!

A Fidesz megfellebezte a területi választási bizottság döntését, miszerint új szavazást kell tartani Kecskeméten, a 2. számú választókerületben. Horváth Zsolt (Fidesz) szombaton a törvényes határidő lejárta előtt kevesebb, mint egy órával nyújtotta be a fellebbezését - közölte Peredi Katalin a választási iroda vezetője. A fellebbezést még a nap folyamán továbbítani kell a területi választási irodához. A választási eljárási törvény szerint, a területi választási bizottságnak a fellebbezésről 3 napon belül döntenie kell.

Kecskeméten a 2. számú választókerület választási bizottsága szerdán döntött úgy, hogy a választókerületben a második fordulót a külképviseleti szavazás kivételével meg kell ismételni. A nem jogerős döntés értelmében május 7-én lesz a szavazás.

A döntés következménye az is, hogy hiába vette át a kérdéses kecskeméti választókerületi választási bizottság elnöke a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó dobozokat, azokat a szavazatokat még nem számolják össze. Mivel a kecskeméti döntés nem jogerős, ebben a szavazókörben a külföldi szavazatokat tartalmazó urnákat nem bontották fel szombaton. Azokat tovább őrzi a rendőrség és vagy a megismételt szavazás után keverik a kijelölt szavazókör szavazólapjaihoz, vagy - ha az első fokú döntés megváltozik, és mégsem kell megismételni a szavazást - a kijelölt szavazókör jelenleg is őrzött szavazataihoz számítják.

Ennek a körzetnek a sorsa azért is érdekes, mert itt is szoros volt a verseny, egyike annak a 11 körzetnek, ahol a külföldi szavazatok meg is fordíthatják az eredményt: Horváth Zsolt, a Fidesz jelöltje és Szécsi Gábor, az SZDSZ-MSZP közös indulója közti különbség mindössze 239 szavazat. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem a külföldi szavazatok döntenek, mert meg kell ismételni a szavazást. A városban ugyanis olyan hamis szórólapokat terjesztettek, amin az szerepelt, hogy Szécsi visszalépett, ezért rá nem érdemes szavazni. Szécsi a választási bizottsághoz fordult, mert szerinte a szórólapok befolyásolták az eredményt. Az első fordulóban még ő vezetett, a második körben viszont fideszes ellenfele nyert.

A vasárnapi eredmények alapján az MSZP 190, a Fidesz 164 mandátumot szerzett, az SZDSZ 20, az MDF 11 képviselőt küldhet a parlamentbe, és egy független is bekerült. Most egy körzetben fordított az MSZP, de a töredékszavazatok miatt az egyelőre kérdéses, hogy a mandátumokban ez milyen változást jelent.