Vágólapra másolva!
Szombat késő délutánra eldőlhet, hogy ki nyer azokban a szoros eredménnyel záruló választókerületekben, ahol a külföldi voksok miatt nem hirdettek győztest. Az országgyűlési választások végleges és jogerős eredményére azonban még tovább kell várni, miután lehetséges, hogy az egyik kecskeméti választókerületben megismétlik a szavazást.
Vágólapra másolva!

A második választási fordulóban 110 választókerületben tartottak voksolást. Ezek közül mindegyikben volt olyan állampolgár, aki külföldön akarta leadni szavazatát, így valamennyi választókerületben kijelöltek egy szavazókört, ahol a külföldön leadott szavazatokat fogják összeszámolni. Ezekben a szavazókörökben - miután lezárták a szavazást - nem számolták össze a szavazatokat, hanem lezárták az urnát, hogy ne lehessen abba szavazólapot elhelyezni vagy kivenni. Az urnákat mindenhol a választási bizottságok őrizték.

A külföldön szavazók névjegyzékében csaknem hatezer választópolgár szerepelt, 72,93 százalékuk, szám szerint 4335-en voksoltak.

"Csütörtök éjfélig kellett megérkeznie a külképviseletekről a szavazóurnáknak, ez meg is történt, már itt vannak a központban" - mondta az [origo]-nak Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője. Az Országos Választási Bizottság munkatársai pénteken 13 órától szétválogatják a borítékba zárt szavazatot a 110 kijelölt egyéni választókerület szerint, mindenhová szombat reggel szállítják el a szavazatokat tartalmazó csomagot. A külföldi voksokat a helyszínen hozzákeverik az addig lezárt urnákba, majd megszámolják a szavazatokat.

"Azt reméljük, hogy szombaton 17-18 órára mindenhonnan befutnak az eredmények, de pontosan kiszámítani nem lehet. Aznap eleve mindenhova el kell érni a szavazatokkal, csak utána kezdődik az összeszámlálás, várhatóan kora délutántól sorban érkeznek majd be hozzánk a megállapított eredmények" - mondta Rytkó Emília. Az elektronikusan továbbított eredmények folyamatosan kerülnek majd be a választási informatikai rendszer összesítésébe.

Tizenegy választókerület van, ahol a külföldön leadott voksok és az azokkal együtt összeszámolt eredmények akár meg is fordíthatják a jelenlegi állást. Ezek közül hat helyen szocialista, míg öt kerületben fideszes jelölt vezet. Kiskunfélegyházán a legszorosabb az állás, a fideszes Endre Sándor 37 szavazatot vert rá a szocialista Garai Istánra, de 579 voks van még összeszámolatlanul az urnában, és ehhez jönnek a külföldi szavazatok.

Mivel a megállapított eredmény ellen még jogorvoslattal bírósághoz lehet fordulni, így várhatóan május 7-én vagy 8-án születik meg a 2006-os országgyűlési választások végleges, jogerős eredménye. Ez a dátum sem végleges, mint arról az [origo] beszámolt, a Bács-Kiskun megyei 2. számú egyéni választókerületi választási bizottsága első fokon úgy döntött, hogy itt meg kell ismételni a választást.

[origo]/MTI