Vágólapra másolva!
Elutasította a Legfelsőbb Bíróság azokat a kifogásokat, melyek Orbán Viktor szavazásra buzdító kijelentéseivel kapcsolatban érkeztek. Az LB szerint Orbán nem sértett törvényt azzal, hogy arra kérte az aktivistákat, keressék fel a rájuk bízott szavazókat és vigyék el őket szavazni, ha addig nem mentek el. A Legfelsőbb Bíróság ezzel megváltoztatta az Országos Választási Bizottság korábbi döntését, mely törvénysértőnek ítélte Orbán felhívását.
Vágólapra másolva!

A Legfelsőbb Bíróság (LB) döntése szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem sértett törvényt azzal, hogy zárt kampánygyűlésen arra biztatta az aktivistákat: keressenek fel minden rájuk bízott fideszes szavazót, győződjenek meg arról, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni. Az LB pénteken ebben az ügyben két végzést is hozott, mindkét esetben elutasította a benyújtott kifogást, és megváltoztatta az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi döntését.

Orbán kijelentése miatt ketten is kifogást emeltek, Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója és Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke fordult az Országos Választási Bizottsághoz. Szigetvári Viktor kifogásában azt írta: Orbán Viktor április 18-án zártkörű kampánygyűlést tartott Ásotthalmon, ahol arra kérte az aktivistákat, hogy "vasárnap keressenek fel minden rájuk bízott szavazót, győződjenek meg róla, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni". E kijelentéseket a Fidesz elnöke két nappal később megerősítette az egyik kereskedelmi televízióban, és hasonló nyilatkozatot tett április 21-én a közszolgálati televízió reggeli műsorában is.

Az OVB a kifogásnak részben helyt adott, megállapította, hogy Orbán Viktor a két televíziós nyilatkozattal megsértette a törvényben foglalt, a szavazásban való önkéntes részvétel alapelvét. A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerint azonban a pártelnök nem sértette meg az említett alapelvet. Az LB szerint Orbán Viktor kijelentései nem sértik a választási törvénynek azt a rendelkezését sem, amely szerint a választás résztvevőinek érvényre kell juttatniuk három alapelvet: az önkéntes részvételt a jelölésben, a választási kampányban és a szavazásban.

"A kifogásban hivatkozott kijelentések nem valósítanak meg jogsértést, mivel nem hívnak fel jogsértő tevékenységre" - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, hozzátéve: a kijelentések az állampolgárok közötti személyes kommunikációra hívtak fel, amelyek az OVB állásfoglalása szerint sem minősülnek kampánycsendsértésnek. A választásra ösztönzés azért sem minősül az önkéntes részvétel alapelve megsértésének, "mivel ilyen felhívást az állami vezetők is intéztek a választópolgárokhoz" - áll az indokolásban.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította Horn Gábornak, az SZDSZ kampányfőnökének kifogását is az ásotthalmi kampánygyűlésről kihallatszott beszéd kapcsán, ugyancsak megváltoztatva az OVB határozatát. A választási bizottság április 23-án a kifogásnak részben helyt adott. Az LB viszont ez esetben is azt állapította meg, hogy Orbán Viktor kijelentései nem sértik a választási alapelvet, mivel nem szólítottak fel senkit jogsértésre. Emellett a zártkörű rendezvényen elhangzottak nem alkalmasak a választási eljárás alapelvei megsértésének megállapítására - szerepel az állásfoglalásban.

A Legfelsőbb Bíróság az elmúlt hetekben több esetben is megváltoztatta az Országos Választási Bizottság döntését.