Emelt szintű érettségihez kötné az ingyenességet Pokorni

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán, az Orbán-kormány volt oktatási minisztere szerint úgy kellene megváltoztatni az érettségi rendszerét, hogy államilag finanszírozott képzésekre kizárólag emelt szintű érettségivel lehessen bejutni. A Fidesz alelnöke szerint a kisebb településeken gondot okozhat az a biztonsági szigorítás, hogy idén a jegyzőknek kell őrizniük az érettségi tételeket.
Vágólapra másolva!

A Fidesz további változtatásokat tart szükségesnek az érettségi rendszerében, álláspontja szerint indokolt, hogy az államilag finanszírozott képzéseknél kizárólag emelt szintű érettségivel lehessen bekerülni a felsőoktatásba - közölte Pokorni Zoltán, a párt alelnöke pénteken. Az emelt szintű érettségi olyan vizsga, amellyel a tanulók teljesítménye objektíven összehasonlítható, ezért csak így van mód arra, hogy valóban a legtehetségesebb fiatalok tanulását támogassa az állam a tandíjmentességgel - fejtette ki sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán.

Mint mondta, emellett felül kell vizsgálni és értelmes keretek között kell meghatározni az érettségi tárgyak számát, ugyanis véleménye szerint nyilvánvaló: jó színvonalon nem biztosítható, hogy közel 300-féle írásbeli tételsor legyen.

Az Orbán-kormány volt oktatási minisztere szerint a tavalyi érettségibotrány, a tanulás drágulása és a felsőoktatás elkezdett átalakítása hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi 148 ezerhez képest 2006-ban csak 132 ezer jelentkezési lapot adtak be felsőoktatási intézményekbe. Hozzátette: a szaktárca vezetői demográfiai okokkal magyarázzák ugyan a csökkenést, azonban a tény az, hogy nagyjából ugyanannyi érettségizőből tavaly 53 ezren, idén viszont csak 47 ezren akartak továbbtanulni.

Pokorni Zoltán kedvezőnek tartotta, hogy tavalyhoz képest jelentős mértékben nőtt az emelt szintű érettségire jelentkezők száma. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel tovább emelkedhet a bekerüléshez szükséges ponthatár.

A közelgő érettségiről szólva közölte: szerinte a kormány tavaly sem biztosított elég pénzt a vizsgák biztonságos lebonyolítására, továbbra is alacsony az írásbeli dolgozatok javítására szánt összeg. Hozzátette: bár a biztonságot illetően előrelépést jelent, hogy a jegyzők őrzik a tételeket, azonban a kisebb településeken gondot okozhat, hogy szintén ezekben a hivatalokban kell őrizni a választásokkal összefüggő dokumentációt.

Az Oktatási Minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy speciális védelmi intézkedéseket vezetnek be az írásbeli érettségi vizsgatételek kiszivárgásának megakadályozására. A szigorításokra azért volt szükség, mert a tavaly bevezetett kétszintű érettségi rendszer első alkalmazásakor több ponton hibásnak bizonyult, a 2005-ös tavaszi érettségin a diákok már a vizsgák előtt napokkal hozzájuthattak a feladatsorokhoz.

Pokorni pénteken azt is elmondta, hogy a kormányprogram vitája előtt a Fidesz pontokba foglalja, hogy melyek azok a kérdések az oktatásban, amelyekben támogatni tudják a következő kormányt.