A bajokban egyetért a koalíció, a gyógymódban nem

Vágólapra másolva!
"Biztonság, igazság, bátorság", "szabadság, verseny, szolidaritás" - ezekből az elvekből kell közös programot összehozniuk a kormánypártoknak a csütörtökön induló koalíciós tárgyalásokon. A pártok programjai alapján úgy tűnik, több alapvetően fontos kérdésben kemény viták várhatók, mivel felfogásuk között jelentős különbségek vannak.
Vágólapra másolva!

"A 'nem cselekvés' nemcsak szakmai vakság, hanem bűn a betegekkel szemben" - olvasható az SZDSZ programjának az egészségügyről szóló részében, és a kérdés a párt kampányának is egyik legfontosabb része volt. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján az egészségügyi rendszer átalakítását a koalíciós tárgyalások egyik legfontosabb részének nevezte. A párt már a kampány során be is jelentette igényét az egészségügyi miniszteri posztra.

A párt szerint decentralizálni kell az egészségügyi biztosítási rendszert. Így ugyanis a biztosítók rá lennének kényszerítve, hogy versenyezzenek a betegekért, jó minőségű szolgáltatások nyújtásával próbálják meggyőzni az embereket arról, hogy őket válasszák. Az SZDSZ szerint ez hatékonyabbá is tenné a rendszert. A párt emellett egyes egészségügyi területek privatizálását is szeretné elérni, illetve versenyeztetnék az egyes kórházakat, szolgáltatásaik minőségéről internetes adatbázist indítanának. A tervek között szerepel a hálapénz elleni fellépés is (amihez a párt szerint csak átlátható elszámolási rendszerre van szükség).

Az MSZP ezzel szemben az egyenlőség növelésére helyezné a hangsúlyt, és elutasítja azt, hogy egymással versengő magánbiztosítók rendszere jöjjön létre. Helyette ők maradnának annál a megoldásnál, hogy legyen egy, állami egészségügyi biztosító, amelyhez mindenki tartozik. Annyiban mindenképp változtatnának a jelenlegi rendszeren, hogyha valaki több pénzt akar áldozni a saját egészségére, akkor külön biztosítást is köthet, és az általa befizetett nagyobb összegből magasabb színvonalú ellátást kaphat. Míg tehát az SZDSZ a biztosítók, kórházak versenyének serkentését tartja a legfontosabbnak, addig az MSZP azokat a szolgáltatásokat felülről fejlesztené. A szocialisták emellett fontos feladatnak tartják a regionális egyenlőtlenségek kiigazítását.

Különvélemény

"Páratlan lehetőség vár a mostani kormányra, hogy változtasson és igazi reformok jöjjenek" - állította az [origo]-nak Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. Csaba szerint az egészségügy - a kormányzati rendszerhez hasonlóan - olyan terület, amin mindenképpen változtatni kell. Problémát jelent ugyanakkor, hogy mindkét terület olyan, mint egy "tankhajó, ami lassan fordul", így csak ezekre nem szabad kihegyezni a következő kormány tevékenységét. Csaba szerint ráadásul a lehetséges reformok mellett a legfontosabb feladat, hogy ezekhez az állam ésszerű és szigorú gazdálkodással teremtsen stabil hátteret. "Sokan bíznak a fájdalommentes kiigazításokban, de ez a vágyálmak birodalma" - jelentette ki.