Egyetértettek Orbán önkritikájával a képviselők

Vágólapra másolva!
Az alacsony vidéki részvétellel, a gyenge budapesti szerepléssel és az ország helyzetének sikertelen bemutatásával magyarázták a Fidesz új képviselői a párt vereségét - derült ki Orbán Viktor pártelnök tájékoztatójából, amelyet az új frakció első, nem hivatalos megbeszélése után tartott. A korábban hangoztatott összefogási problémákat most nem hangsúlyozták. Személyi kérdések hivatalosan nem dőltek el, de a megbeszélésen a képviselők beszéltek felelősökről, többek között Mikola Istvánról és Semjén Zsoltról, Orbán pedig - saját bevallása szerint - önmagát kritizálta.
Vágólapra másolva!

A Fidesz képviselői csütörtökön a képviselői irodaházban tartottak munkamegbeszélést. Azért nem hivatalos értekezletet, mert egyelőre nincs végeredménye a választásnak, több körzetben is függőben maradt a verseny a jelöltek között a külföldi szavazatok miatt. Bár a párt több politikusa korábban azt mondta, hogy már a szerdai elnökségi ülésen is szó lesz személyi kérdésekről, a hivatalos nyilatkozatok szerint erre sem akkor, sem csütörtökön nem került sor.

A megbeszélés után Orbán Viktor pártelnök tartott sajtótájékoztatót, és közölte, hogy a frakció jövő csütörtöki hivatalos alakuló üléséig nem is lesz szó személyi kérdésekről, addig minden "csak találgatás, szóbeszéd". Az [origo] információi szerint ugyanakkor lehetséges, hogy az új frakcióvezető Pokorni Zoltán alelnök lesz, aki korábban már betöltötte ezt a posztot. Orbán pedig az újonnan létrehozandó frakcióelnöki pozícióra esélyes.

Azt, hogy tervezik ilyen poszt létrehozását, Deutsch-Für Tamás, a párt kommunikációs vezetője erősítette meg csütörtök reggel, és Orbán ezzel kapcsolatban délután azt mondta, "megtisztelő", hogy az ő nevével hozzák összefüggésbe. Bár a jelenlegi frakcióvezetőről, Áder Jánosról már korábban kiderült, hogy nem akarja tovább végezni ezt a munkát, Orbán azt mondta, "nem adtuk meg neki az esélyt arra, hogy ezt a szándékát hivatalosan is bejelentse", mert személyi kérdések nem voltak napirenden.

Orbán tájékoztatójából ugyanakkor kiderült, hogy személyekkel kapcsolatos kérdésekkel annyiban mindenképp foglalkoztak, hogy több képviselő is beszélt olyan emberekről, akik szerintük hibáztak a kampányban. Orbán konkrét neveket nem mondott, arra hivatkozva, hogy a kifogásokat megfogalmazó képviselők sem nevesítették, kit hibáztatnak. Egy újságírói kérdésre, hogy Mikola Istvánról hangzottak-e el ilyen kritikai észrevételek, ugyanakkor azt mondta, úgy értette, hogy a "szóban forgó úrról" is fogalmazódtak meg ilyenek.

Deutsch-Für: Mikola és Semjén nyilatkozatai ártottak

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője ugyanakkor az Inforádiónak nyilatkozva már több részletet is elárult. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi volt az a probléma, amelyet a legtöbben szóvá tettek a csütörtöki megbeszélésen, úgy válaszolt: "sokan vetették fel, de örülök, hogy sokan felvetették, hogy bizony nem egy, a kampányban meghatározó, politikai szerepet meghatározó, központi politikusi szerepet betöltő embernek, politikustársunknak voltak olyan nyilatkozatai, amelyek ártottak, nem használtak a Fidesz kampányának".

Hozzátette: ezek higgadt, nagyon korrekt, ugyanakkor kritikus észrevételek voltak. Közölte, hogy nevek nem hangzottak el. Magyarázata szerint a Fideszben évtizedes szokás az, hogy ha bárkinek politikai természetű baja van mással, akkor azt az érintettel beszéli meg. Ugyanakkor hozzátette, egyértelműen lehetett tudni, hogy kiknek a nyilatkozatairól volt szó. "Az érintettek ott voltak, Mikola Istvánról, Semjén Zsolt nyilatkozatáról van szó" - mondta Deutsch-Für Tamás.

Orbán Viktor a csütörtöki megbeszélés után arra a kérdésre, hogy ő személy szerint kapott-e bírálatot, azt válaszolta, ő saját magát kritizálta, és ezzel mindenki egyetértett. Megismételte azt a korábbi kijelentését is, hogy a választások alatt elkövetett hibákért, rossz mondatokért a felelősség csak az elnöké. "Erről a jogomról nem is vagyok hajlandó lemondani" - tette hozzá.

Kósa Lajos debreceni polgármester és Illés Zoltán korábbi alelnök azon kevés fideszes politikusok közé tartozott, akik a nyilvánosság előtt is bírálták a Fidesz elnökét a választási vereség miatt. Orbán ezzel kapcsolatban azt mondta, elfogadja a bírálatokat, és hozzátette, joguk van a képviselőknek ahhoz, hogy elmondják véleményüket. Kósa azon megjegyzésére, hogy Orbán már nem lehet többet miniszterelnök-jelölt, azt mondta, lehetséges, hogy ebben sok igazság van.

A vereség okai, új stratégia, Fidesz-KDNP

Orbán már a második forduló estéjén beszélt arról, hogy a frakcióülés egyik témája a választási vereség okainak elemzése lesz. Csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, a megbeszélésen a képviselők megállapították, hogy azt a stratégiai célkitűzést, hogy a vidéki részvételt - ahol hagyományosan erősebbnek tartják a Fideszt - növelni tudják, nem tudták valóra váltani. Ugyanígy nem sikerült négy év alatt erősödniük a fővárosban, ahol túlnyomó többségben ismét a kormánypártok jelöltjei nyertek. Orbán megjegyezte még, a vereségbe belejátszhatott az is, hogy nem tudták sikeresen bemutatni az ország valós helyzetét. Bár a választások estéjén még azt hangsúlyozta, hogy a jobboldali - nevezetesen az MDF-fel való - összefogás hiánya vezetett a vereséghez, erről most nem beszélt.

Forrás: [origo]
Orbán és Semjén

A frakciómegbeszélésen - Orbán tájékoztatása szerint - két döntés született. Az egyik, hogy felkérte a frakció az elnököt, vagyis Orbánt, hogy jövő csütörtökre - a Fidesz-frakció hivatalos alakulóülésére - terjesszen elő új politikai stratégiát. Ezt az elnök a jövő hét első felében az elnökséggel megvitatja. Az elnökség hozzáfűzheti esetleges kiegészítéseit, majd ez a változat kerül az új frakció elé.

Az új stratégiáról már a második forduló estéjén is beszélt Orbán, mondván: "Olyan politikai stratégiára van szükség, amely képes a demokratikus ellenzék és az egypártrendszer demokratikus ellenzékéből kinőtt polgári oldal minden erejét megnyerni az összefogás ügyének." Orbán már a kampány során is próbálkozott azzal, hogy üzenjen az egykori demokratikus ellenzékhez kötődő, de jelenleg a baloldalt, illetve az SZDSZ-t támogató szavazóknak, ez azonban - a választási eredmény ismeretében - nem volt sikeres.

A frakciómegbeszélésen született másik döntés az volt, hogy Orbán a KDNP elnökével, Semjén Zsolttal terjessze elő a két párt együttműködéséről szóló javaslatot. Ez annyiban érdekes, hogy a KDNP - amelyet gyakorlatilag a Fidesz vitt be magával a parlamentbe - jelezte, önálló frakciót szeretne alakítani. Semjén Zsolt korábban kissé talányosan fogalmazva azt mondta, hogy lesz külön KDNP-frakció, azt azonban már nem pontosította, hogy mikor. Egy nyilatkozatában mindenesetre utalt arra, hogy nem tartják sürgősnek, szerinte elképzelhető ugyanis, hogy csak az őszi önkormányzati választások után hozzanak létre külön képviselőcsoportot. Orbán ugyanakkor hétfőn még azt mondta, nem tartaná helyesnek, ha saját frakciót hoznának létre a kereszténydemokraták.