Több kibukott politikus leszólja a parlamentet

Vágólapra másolva!
Több ismert arc sem került be az új parlamentbe, például a pályáját még a szocializmus alatt kezdő Nagy Sándor, a miniszterséget is megjárt Kóródi Mária vagy a Fidesz harcos környezetvédője, Illés Zoltán. Bár azt mondják, nincsenek elkeseredve, egy felmérés szerint a parlamentből kiesett képviselők egy részénél pszichés problémákat okoz a bukás, nehezen tudnak visszailleszkedni a civil életbe, és sokan nem találnak munkát.
Vágólapra másolva!

"Ha valaki azt gondolja, hogy a politika nyugdíjas állás, az nagyot téved" - mondta az [origo]-nak Németh Imre volt földművelésügyi miniszter (MSZP), aki a következő négy évben már nem tagja a parlamentnek. A kiesés Némethnek állítása szerint nem okoz gondot. "Nem nagyon hiányzik a parlament légköre és az ottani viszonyok. Ami ott folyt, az az értelmes viták helyett sok személyeskedés, a másik oldal szándékos meg nem értése" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a szakmai munkát azért sajnálja.

Kérdésünkre, hogy hozzá hasonló helyzetben levő politikusok mellőzve érzik-e magukat, a volt miniszter azt mondta: "Beszéltem egy-két kollégával, de hát ez benne van a pakliban." Németh Imrének, aki már nyolc éve képviselő, vannak elképzelései a folytatásról, de nem árulta el, kapott-e az MSZP-től ajánlatot valamilyen posztra. "A nyárig nem is nagyon kapkodok" - tette hozzá.

Az MSZP másik ismert kiesője Nagy Sándor, aki igazán régi motorosnak számít a pártban. Gyakorlatilag a hatvanas évek óta politizál, a nyolcvanas években is képviselő volt, a rendszerváltás utáni, immár szabadon választott parlamentnek 1994 óta tagja. Volt már frakcióvezető és -helyettes, politikai államtitkár és az MSZP országos elnökségének tagja. Nagy Sándor nem akart nyilatkozni az [origo]-nak arról, hogyan tovább, de azt mondta: továbbra is számol azzal, hogy lesz feladata. "Nem búcsúzom a politikától és a kormányzati munkától sem" - mondta talányosan. Jelenleg politikai államtitkár a Miniszterelnöki Hivatalban, a kormányzati szervezet átalakítására felkért Sárközy Tamás azonban egyebek mellett épp az ilyen pozíciók felszámolását szorgalmazza. Nagy Sándor arra a kérdésre, hogy hiányozni fog-e a képviselőség, azt válaszolta: "Ha az ember az életét a politikában tölti, akkor sajnálja. De a légkör, az a ricsaj, a kocsmai hang nem hiányzik."

Az MSZP-ből nem indult újra mandátumért Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Csaba Lászlóné nyíregyházi polgármester és Doszpot Péter volt nyomozó sem. A Fidesz-frakcióból kimarad majd például Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter, és olyan ismert nevek, mint Illés Zoltán, Tirts Tamás, Szita Károly vagy Tölgyessy Péter, igaz, ő mindig is kilógott a sorból.

A jelek szerint azért nem akar távol maradni a politikától a fideszes Illés Zoltán, aki nyolc éve parlamenti képviselő, és sokáig a Fidesz alelnöke, jelentős arca volt. Keddi nyilatkozatában ennek számos jelét adta: élesen bírálta a Fidesz vezetését, és kijelentette, szeretne részt venni a párt megújulásában.

Nagy Sándor (MSZP)

Fájdalomdíj nincs

Az SZDSZ-nek már nem lesz parlamenti képviselője Wekler Ferenc, Szalay Gábor és Kóródi Mária sem. Mindhárman tizenhat éve képviselők. Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, az országgyűlés alelnöke és több állandó parlamenti bizottság tagja. Kóródi az [origo]-nak azt mondta: abbahagyja a politizálást, és "az eddigi tapasztalatokat hasznosítva tanulni és tanítani" fog. "Engem nem ért meglepetés a kieseéssel. Két éve készülök arra, hogy 2006-tól nem folytatom a politikai pályámat. Azóta, hogy köztem és az SZDSZ vezetése között ideológiai viták voltak. Az eseményekben ez is közrejátszott" - fogalmazott Kóródi, aki elismerte: sok kiesőnek el kell gondolkodnia, hogyan alakítson ki "új életstratégiát".

Megkérdeztük a pártokat, mi lesz a kiszolgált politikusokkal. Mindenütt azt mondták, megyei, kormányzati vagy egyéb téren továbbra is többnyire számítanak a parlamentből kiesettekre, hiszen nem a parlamenti munka az egyetlen terepe a politizálásnak. A kiesettek "fájdalomdíjat" nem, de végkielégítést kapnak. "Bár a kérdés elsősorban inkább személyes problémaként vetődik fel" - nyilatkozta az MSZP szóvivője, Nyakó István. A Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella nem akart nyilatkozni. Más forrásokból úgy tudjuk: több párt is megkeresi majd a régóta dolgozó politikusokat, megpróbálnak segíteni nekik a továbbiakban.

Illés Zoltán (Fidesz)

Pszichés problémákat okoz a kudarc

A korábban pályájukat elhagyó politikusokról Volosin Hédi politológus, a Pénzügykutató munkatársa készített felmérést, melyet tavaly tettek közzé. Az eredmények azt mutatják, hogy a két ciklus óta képviselőként is dolgozó politikusok rászoknak a munkájukra, és ha kiesnek, problémáik vannak a visszailleszkedéssel. A kiesők nagy részének (háromnegyedének) nem okozott ugyan problémát a bukás, de a volt képviselők fele csak nehezen talált munkát. Többen voltak azok is, akik folytatták régi munkájukat, de úgy érezték, karrierjük derékba tört, elveszítették szakmai hitelüket, vagy a korábbi környezetük nem fogadta vissza őket.

A korábban a felsőoktatásban dolgozó tanárokat például az zavarta, hogy - miközben ők képviselőként dolgoztak - tanárkollégáik tudományos fokozatokhoz jutottak. Az alacsony fizetések is zavaróak voltak. Sokakat nagyon megviselt, hogy nem jutottak be még egyszer a parlamentbe, ez különösen azokra volt igaz, akik nyolc éven át voltak képviselők (1990-1998 között). Ők sokszor személyes kudarcként értékelték a történteket, és a kiesettek csaknem harmadának pszichés traumát okozott a változás.

Az első két parlamenti ciklus volt képviselőit vizsgáló felmérés kitér arra is, hogy általában a kultúra területén vagy a mezőgazdasági szektorban dolgozó értelmiségi volt politikus visszatér munkahelyére, de legalábbis a szakmájába. A pedagógus, bölcsész végzettségűekre viszont ez már kevésbé jellemző. Van példa olyan orvosra, aki szerint politikai szerepvállalása tönkretette orvosi praxisát. Egy bölcsész végzettségű kiesett politikus pedig később kádármesterséget tanult, mert nem akarta kitúrni azt a sokgyerekes családapát, aki a régi helyén dolgozott.

Wirth Zsuzsanna