Három hét múlva dönt az MSZP a koalícióról

Vágólapra másolva!
Május 20-án tart kongresszust a szocialista párt, ahol a kormányprogramról és a koalíciókötésről döntenek a küldöttek. Nagy meglepetés várhatóan nem lesz, bár a kongresszus idején az előzetes menetrend szerint még keveset lehet majd tudni arról, kik lesznek tagjai az új kormánynak.
Vágólapra másolva!

Május 20-ra hívta össze az MSZP országos elnöksége a párt kongresszusát, amelyen döntenek a koalíciókötésről - mondta a szocialista párt elnöke szerdán az elnökség ülése után. A budapesti tanácskozás napirendjén a leendő kormányprogram, az MSZP kormányzati szerepvállalása és az SZDSZ-szel megkötendő koalíció szerepel - közölte Hiller István.

A párt alapszabálya szerint az MSZP legfőbb döntéshozó szerve "dönt a kormányzati szerepvállalásról, a koalícióalakítás feltételeiről és a koalíció felmondásáról". Nagy meglepetés ugyanakkor nem várható, a két párt viszonyából és a választások két fordulója között kötött együttműködésből egyértelműen következik, hogy koalícióra lépnek. A kongresszusi döntés legfeljebb annyiban lehet érdekes, hogy az előzetes menetrend szerint május 20-án még nem lehet majd tudni, hogy kik lesznek a kormány tagjai, miután Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy az új kormány június közepére állhat fel, a személyi kérdésekről pedig csak a koalíciós tárgyalások végén egyeztetnek.

A pártelnök beszélt arról is, hogy az országos elnökség a 2006-os önkormányzati választások végéig változatlan formában és összetételben meghosszabbította a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette országos választási bizottság mandátumát. Azaz a párt önkormányzati választási kampányát is ez a testület irányítja.

Hiller István a balatonőszödi koalíciós tárgyalások kapcsán elmondta: az MSZP-ben az elmúlt napokban komoly szakmai értékelés és a jövőre vonatkozó szakmai megbeszéléssorozat folyt. Hozzátette, hogy a koalíciós tárgyalások során továbbra is tartják magukat a menetrendhez: először a kormányprogramot készítik elő, aztán a kormányzati struktúráról döntenek, és csak ezután kerülhet sor személyi kérdések megvitatására. A politikus azt mondta: a tárgyalásokon az MSZP-s kormánytagokon kívül a pártot az elnök, az elnökhelyettes, az alelnökök, a választmányi elnök és a frakcióvezető képviseli.

Hiller István elmondta azt is, hogy az MSZP május 1-jén a hagyományoknak megfelelően a Városligetben tartja politikai rendezvényét. Mint mondta, a rendezvényen rajta kívül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszédet mond.

[origo]/MTI