Együttműködést kér az ellenzéktől az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Hét témában ajánl együttműködést az SZDSZ az ellenzéknek. Kuncze Gábor pártelnök szerint a parlamenti és önkormányzati képviselők számának csökkentése, az államháztartás ügye, az euró 2010-es bevezetése, valamint a kétharmados többséget igénylő önkormányzati, pártfinanszírozási és médiatörvény módosítása olyan ügyek, amelyek az ország sikerét szolgálják.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ azt ajánlja az ellenzéki pártoknak, hogy bizonyos kérdésekben működjenek együtt a kormánypártokkal - jelentette be a párt elnöke szerdán. Kuncze Gábor közölte: nincs konzervatív, liberális meg szocialista ország, hanem 10 millió magyar állampolgár országa, amelyet csak a politikai erők együttműködése tehet sikeresebbé.

Hét témát sorolt fel Kuncze Gábor, elsőként a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését említve. Az SZDSZ a korábban félbehagyott négypárti tárgyalások folytatását javasolja annak érdekében, hogy állapodjanak meg: 2010-től legfeljebb 250 tagú legyen a parlament, a helyhatóságok képviselőinek számát pedig akár ősztől a felére csökkentsék.

A közös feladatok között említette Kuncze Gábor az 1990-ben hozott kétharmados többséget igénylő önkormányzati törvény áttekintését a hatékonyabb és magasabb színvonalú szolgáltatások érdekében. A költségvetés stabilizálása, az államháztartás rendbetétele is együttműködést igényel, rögzíteni kell az euró 2010-es bevezetésének dátumát, és az ahhoz szükséges feltételekről is meg kell állapodni - sorolta a pártelnök. Szerinte itt az ideje a kétharmados médiatörvény módosításának, hogy a testületek működése politikamentes legyen.

Végezetül a pártfinanszírozást és a kampányfinanszírozást említette. "Ha a politika el akarja hárítani a feje fölül a korrupció gyanúját, akkor a pártfinanszírozás és a kampányfinanszírozás minden egyes mozzanatát transzparenssé, a nyilvánosság számára láthatóvá és ellenőrizhetővé kell tenni" - mondta, hozzátéve, hogy ez is kétharmados döntést igényel.

A pártelnök hangsúlyozta: az SZDSZ készen áll az együttműködésre, és a szocialisták nyilatkozatai alapján úgy látja, hogy ők is. Megjegyezte: az államháztartással kapcsolatos kérdésekről másfél hónapon belül, a pártfinanszírozásról, a médiatörvényről és a parlamenti létszámcsökkentésről pedig még az idén meg kellene állapodni.

Nagy Szilvia