Orbán emberei miatt vonulna vissza Áder

Vágólapra másolva!
Áder János nem akar frakcióvezető maradni  az [origo] értesülése szerint. Lehetséges, hogy helyette Orbán Viktor veszi át a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának irányítását.
Vágólapra másolva!

Úgy tudjuk, hogy a Fideszben már tényként kezelik: Áder János nem akarja a következő parlamenti ciklusban a Fidesz frakcióját irányítani. Az új frakcióvezető a párt elnöke, Orbán Viktor lehet a Fideszből származó információnk szerint. Erről azonban hivatalosan nem nyilatkoznak a csütörtöki frakcióülésig.

Szijjártó Péter szóvivő az MTI-nek ezzel kapcsolatban annyit mondott: a Fidesz alapszabálya szerint az országos lista vezetője, ez esetben Orbán Viktor pártelnök tesz javaslatot a frakcióvezető személyére. Deutsch-Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője pedig azt mondta az MTI-nek: a szerda délutáni országos elnökségi ülés és a csütörtöki frakcióülés tárgyal majd a megalakuló képviselőcsoport munkaszervezéséről és a vezető személyével kapcsolatos kérdésekről.

Áder visszavonulása mögött az állhat, hogy az új frakcióba több olyan képviselő került, akik személyesen Orbán Viktornak köszönhetik mandátumukat, a pártelnök embereinek számítanak, és közülük többen "nehezen irányíthatók". Orbán csapatába tartozik többek között Mikola István, Jakab István, a Magosz elnöke, Wittner Mária 56-os forradalmár vagy Kubatov Gábor, aki a Fidesz mozgósító kampányát irányította.

Orbán azt már megüzente egy nyilatkozatában, hogy megvédi embereit. Azt mondta: a Fideszben nincs bűnbakkeresés, nem is lesz. "A kampányért minden felelősség engem terhel" - mondta, hozzátéve: minden embert meg fog védeni, és mindenki mellett ki fog állni, senkinek nem lehet nagyobb felelőssége, mint az első emberé. "Itt minden hibáért, még azokért a mondatokért, amiket nem én mondtam, azokért is nekem kell viselnem a felelősséget, és ezt én meg is teszem" - jelentette ki Orbán Viktor, aki ezzel vélhetően többek között Mikola István sokat vitatott kijelentéseire utalt.

Orbán Viktor egyelőre csak arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy személy szerint ő és a Fidesz teljes elnöksége is felajánlja majd a lemondását a Fidesz kongresszusán. Orbán Viktor a Nap-kelte hétfői adásában azt is mondta, a kongresszus akárhogyan dönt is az ő elnökségéről, elfogadja azt. Arról, hogy ki lesz a frakcióvezető, hivatalosan egyelőre még nincs szó.

Komáromi Gergely