Későbbre maradhatnak a kényes kérdések

Vágólapra másolva!
Feladatkiosztással kezdődnek a hetekig tartó koalíciós egyeztetések, és információink szerint először a kevésbé kényes kérdésekre koncentrálnak. A kormányprogram várhatóan hamarabb kész lesz, mint ahogy kiosztják a kormányzati posztokat.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki és pénteki koalíciós tárgyalásokon még csak feladatkiosztás lesz - mondták kormányzati források az [origo]-nak. Úgy tudjuk, a tervek szerint először azokra a területekre koncentrálnak, ahol nincsenek viták, és a politikai kérdések helyett inkább a szakmai feladatok lesznek napirenden. Az olyan területek, mint például az egészségügy, amelyben ellentétes nézeteket vall a két párt, csak a tárgyalások második felében kerülnek szóba.

Információink szerint az MSZP és az SZDSZ részéről mintegy ötvenen (kormánytagok, párt- és frakcióvezetés, szakértők) lesznek ott a balatonőszödi tanácskozáson, ahol Gyurcsány Ferenc ismerteti elképzeléseit, és az egyes témákban javaslatokat, előterjesztéseket kér majd a résztvevőktől. A miniszterelnök előadása után kisebb csoportokra oszlanak a résztvevők - SZDSZ-sek és MSZP-sek -, és külön-külön folytatják az egyeztetést az adott kérdésben. Gyurcsány hétfőn ezzel kapcsolatban azt mondta, amíg másfél tucat törvényjavaslatról nincs írásos megállapodás, addig nincs kormány sem.

A balatonőszödi megbeszélésről várhatóan csak a végén, pénteken délután adnak tájékoztatást. A hétvégére nem terveznek egyeztetést. Hétfőn, május elsején az MSZP győzelmi ünnepséget szervez a szokásos színhelyére, a Városligetbe.

A jövő héten folytatódnak a tárgyalások, a kormányprogram május második felében készül el. Az új Országgyűlés úgy kezdi el tárgyalni, hogy a miniszterelnökön kívül senki nem fogja tudni, kik hajtják végre - mondta az [origo]-nak a kormány egyik tagja. Gyurcsány Ferenc hétfőn is megerősítette, hogy csak a kormányprogram elfogadása és a kormányzati struktúra kialakítása után hajlandó nevekről beszélni, és Kuncze Gábor is közölte, hogy a személyi kérdések csak a tárgyalássorozat legutolsó fázisában kerülnek majd elő. A hivatalos bejelentések szerint az új kormány június közepén állhat fel.

Szerdán a szocialista párt elnöksége hivatalosan is állást foglal a koalíciós tárgyalásokról, és megkezdi a májusi kongresszus előkészítését. A párt alapszabálya szerint a kongresszusnak kell döntenie a kormányprogram elfogadásáról és koalíció megkötéséről.

Kuncze négy sarokpontról beszélt

Az SZDSZ elnöke a gazdaságpolitikát, az oktatást, az egészségügyet és a szociálpolitikát tartja olyan sarokpontnak az SZDSZ, amelyeknek meggyőződésük szerint szerepelniük kell a kormányprogramban. Kuncze keddi sajtótájékoztatóján megismételte, hogy a gazdaságpolitikában a privatizáció folytatását, az euró 2010-es bevezetését és az ehhez szükséges szigorú költségvetési politikát, valamint az egykulcsos, szerintük a jelenleginél egyszerűbb és átláthatóbb adórendszert tartják fontosnak. A szocialisták ugyanakkor már korábban jelezték, nem támogatják az egykulcsos adórendszert, az euró 2010-es bevezetésével pedog az lehet a gond, hogy több gazdasági elemző is úgy véli, ezt az időpontot már nem lehet tartani.

Kuncze közölte, hogy a számos gazdasági vezető által megfogalmazott, reformokat sürgető levélre válaszoltak Kóka János gazdasági miniszterrel. Ebben elfogadják az érdekvédelmi szervezetek által kezdeményezett tárgyalási meghívást.

A pártelnök beszélt arról is, hogy szerintük kevesebb minisztériumra van szükség, és az új parlamentnek az első törvények között kell tárgyalnia az önkormányzati és az országgyűlési képviselők létszámának csökkentéséről. "Szeretnénk, ha kiderülne a kormányprogramból, hogy jobban hiszünk az emberekben, mint az államban" - fogalmazott Kuncze Gábor, aki egyetlen olyan kérdésre sem válaszolt, amely a koalíciós alkukra vagy az SZDSZ-s tárcákra, miniszterekre vonatkozott. Első a program, aztán a kormánystruktúra, a tárcaalku és végül jönnek a személyi kérdések - ismételte el többször is.

Az MTI kérdésére elmondta: a tárgyalásokon az SZDSZ-t rajta kívül Horn Gábor koalíciós államtitkár, Pető Iván, Fodor Gábor ügyvivők és Molnár Lajos, a szabad demokraták egészségügyi miniszterjelöltje képviseli. Jelen lesznek a jelenlegi liberális miniszterek és az SZDSZ több szakértője is.