Üzletemberek térítenék észhez Gyurcsányékat

Vágólapra másolva!
Kiáltvánnyal fordult az új kormányhoz és a pártokhoz több meghatározó gazdasági szervezet vezetője, akik szerint sürgősen kezdeni kell valamit több, égető problémával. Az általuk felvetett célok többsége szerepel a nyertes pártok programjában, más kérdés, hogy elemzők szerint több fontos ügyben igencsak lemaradt az ország.
Vágólapra másolva!

"Megállapodást a jövőnkért!" címmel kiáltványt fogalmazott meg több meghatározó gazdasági szervezet vezetője az új kormányhoz és a parlamenti pártokhoz. Mint írják, "Magyarország polgárainak sikeréhez, az ország versenyképességének javításához, Európai Uniós tagságunk teljes értékűvé tételéhez" komoly változásokra és szövetségre van szükség a politikai pártok és a gazdaság szereplői közt. Meg is jelölnek négy kérdéskört, amelyet kulcsfontosságúnak tartanak.

Az első, hogy "felelős és fenntartható gazdaságpolitikát kell teremteni", ezen belül kiemelt helyen szerepel az államháztartási hiány lefaragása és az euró mielőbbi bevezetése. A második kérdés az államháztartási reform, amelynek keretében, a kiáltvány aláírói szerint kisebb és hatékonyabb államot kellene kialakítani, több feladatot kellene adni a civil szférának és régiós elven alapuló önkormányzati rendszert kellene létrehozni.

A harmadik pont a szolgáltató egészségügy, amelynek szerintük állami és magánfinanszírozásra közösen kell épülnie. A negyedik követelés: "Versenyképességet növelő adóreformot!" Ezt a kiáltvány aláírói szerint egyebek mellett egyszerű, átlátható adórendszerrel, a munkát terhelő járulékok fokozatos csökkentésével, a helyi iparűzési adó eltörlésével, az adókedvezmények körének szűkítésével lehetne elérni.

A négy pontot megfogalmazó gazdasági szereplők májusban egyeztetni akarnak az új kormánnyal és a parlamenti pártokkal, hogy "stratégiai megállapodást" kössenek a "nemzet felemelkedését" szolgáló program alapelveinek kidolgozására. Az aláírók között van több kamara és szövetség vezetője (a felsorolás a keretes anyagban), nincs rajta viszont a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (elnök Széles Gábor). Őket - másokkal együtt - felkérték, hogy utólag csatlakozzanak.

A kiáltványban szereplő kulcskérdések több ponton is egyeznek a választást megnyerő koalíciós pártok programjával. Kivételt talán a régiós alapon működő önkormányzati rendszer jelent, ezt ugyanis, ebben a formában csak az SZDSZ támogatja, a szocialisták meghagynák a megyéket. A gondot inkább az jelentheti, hogy vannak olyan célkitűzések, amelyekről elemzők szerint már rég lekéstünk.

Ilyen például az euró 2010-es bevezetése, ami ugyan szerepel a szocialisták és a szabad demokraták programjában is, de szakértők kétlik, hogy ez sikerülhet. A GKI gazdaságkutató Intézet elnöke a választások estéjén ugyan úgy nyilatkozott, hogy ha nehezen is, de teljesíthetők az euróövezethez való csatlakozás maastrichti feltételeinek teljesítése, az Economist Intelligence Unit Magyarország-szakértője ugyanakkor nemrég a HVG-nek arról beszélt, hogy ma már semmi esélye sincs annak, hogy ezt az időpontot tartani lehessen, és inkább 2012 jöhet szóba.