Százával lépnének be fiatalok az MDF-be

Vágólapra másolva!
Az MDF körül zajló viharos események a jelek szerint sokaknak megtetszettek, az utóbbi két hétben ugyanis több százan érdeklődtek a tagság iránt. Az új érdeklődők és belépők meghatározó része 20 és 30 év közötti, ami az elmúlt években egyáltalán nem volt jellemző a pártra. A másik újdonság, hogy a parlament legkisebb frakciója két hét múlva előáll egy "jogalkotási programmal", amelyből minél több elemet szeretne elfogadtatni a kormánypárti többséggel.
Vágólapra másolva!

"Sokak véleményével ellentétben nem térdeltünk le az első füttyszóra. Az a többéves önállósági küzdelem, de leginkább az elmúlt két hét támadásai következtében a mögöttünk álló napokban több száz ember érdeklődött afelől, hogy miként léphet be a pártba" - mondta az [origo]-nak Hock Zoltán. Az MDF elnökhelyettese szerint ez a hirtelen érdeklődés szokatlan, különösen az meglepő, hogy a jelentkezők nagy része 20-30 év közötti.

A politikus úgy véli, hogy az érdeklődők a párt "állhatatos" - és a két forduló között rendkívül látványossá váló - politikájával szimpatizálnak, legalábbis ezzel indokolják a belépési szándékot. Kérdésünkre, hogy a több száz érdeklődőből valójában mennyien léptek be a pártba, Hock Zoltán nem tudott pontos számot mondani, mint közölte, az elmúlt hetekben a választással voltak elfoglalva. "Reméljük, ez valaminek a kezdete" - tette hozzá az elnökhelyettes.

Az MDF-nek jelenleg 10 700 tagja van, ennyien jelezték vissza a 2005-ös, MDNP-vel való újraegyesülést követően, hogy továbbra is a párt tagjai kívánnak maradni. A fórum taglétszáma a rendszerváltást követően, az 1990-es évek legelején állt a csúcson, akkor 25 és 30 ezer között volt a taglétszám. A frakció akkor 165 mandátummal indult neki az első ciklusnak.

Ne álljon lesben az állam

Az új Országgyűlésben legkisebb, mindössze 11 fős képviselőcsoport arra készül, hogy elképzelései közül a lehető legtöbbet megszavaztassa ellenzékből a kormánypárti többséggel. Az MDF vezetése két hét múlva előáll egy új programmal - mondta vasárnap éjszaka az [origo]-nak Dávid Ibolya pártelnök. Mint Hock Zoltán szavaiból kiderül, igazából arról van szó, hogy "átkonvertáljuk a választási programot jogalkotási programmá, amelynek mentén szeretnénk a következő négy évben politizálni".

Hock Zoltán szerint ennek lényege az egyéni felelősség növelése az állami segítséggel szemben, gyakorlatilag az élet számos területén. "Ez egy teljesen új államfelfogás a magyar politikában. Jelenleg az a helyzet, hogy állam lesben áll minden sarkon, és ha akarja az ember, ha nem, segít. Ez vitte csődbe a költségvetést, és mi ezt akarjuk megszüntetni" - közölte az MDF elnökhelyettese.

Lencsés Csaba