Szabályoztatná a képviselők hozzászólási idejét az AB

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság a képviselők felszólalási idejének szabályozását kéri az Országgyűléstől hétfői határozatában. A bírói testület szerint nincsenek megfelelő előírások és garanciák arra, hogy egy parlamenti képviselőnek elég ideje legyen kifejteni a véleményét a tisztelt ház előtt.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság hétfői határozata szerint az Országgyűlés alkotmányellenes helyzetet idézett elő azzal, hogy a házszabályban nem határozta meg a képviselők felszólalási idejének szabályait. Az alkotmánybírói testület ezért felhívta az Országgyűlést arra, hogy december 15-ig pótolja a mulasztást.

Az Országgyűlésnek a házszabályban meg kell határoznia: mi az a legkevesebb időtartam, ameddig a képviselői felszólalások "védelem alatt állnak", tehát az az időtartam, amely alatt a szó nem vonható meg pusztán az időmúlás miatt.

A testület szerint a parlamenti rendet meghatározó házszabályban jelenleg nincsenek a képviselők felszólalási jogát védő garanciák, és így "alapot adnak olyan felszólalási időtartam meghatározására is, amely kiüresítheti a képviselők politikai véleménynyilvánítási jogát". A testület emlékeztet arra: alkotmányos követelmény, hogy az országgyűlési képviselőknek a napirendek tárgyalása során kellő idő álljon rendelkezésre az álláspontjuk kifejtésére.

A parlamenti pártok között a felszólalások időkerete már jó ideje vitatéma, amelyről az házszabály-módosításokat előkészítő országgyűlési albizottság több alkalommal is tárgyalt, ám még nem jutottak megállapodásra a frakciók.