Orbánt és a kampánystábot okolják fideszesek

Vágólapra másolva!
Az [origo] által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó fideszes politikusok mindegyike bírálta saját pártját az elvesztett választás miatt. Volt, aki szerint megérett az idő arra, hogy Orbán Viktor távozzon a Fidesz éléről. Mások a kampánystábot hibáztatták, de akadt olyan is, aki a média mellett a párt rossz személyzeti politikájában látta a kudarc okát.
Vágólapra másolva!

Mikola szerencsétlen mondatai vagy Dávid Ibolya ellenállása már csak a következménye volt a korábbi rossz döntéseknek - vélekedett egy fideszes politikus, amikor a vereség okairól kérdeztük. Ilyen gyenge kormányzati teljesítmény mellett 10 százalékkal kellett volna nyernünk, saját magunkat vertük meg - kesergett.

Szerinte a kampány rosszul volt felépítve, nem mentek át a Fidesz üzenetei: Orbán Viktort nem tudták megvédeni, Gyurcsányt pedig hatékonyan támadni. Rossz volt a depressziókampányt ilyen hangsúlyosan kezelni, miközben a miniszterelnök gyanús ügyeit nem hangsúlyozták eleget, akár fizetett hirdetések formájában is - mondta a képviselő, aki a médiát is okolta a párt szerinte elhibázott kampánya mellett a rossz szereplésért.

Egy vidéki fideszes politikus ennél sokkal keményebben fogalmazott, úgy vélte, a vereség egyik következménye az kellene legyen, hogy Orbán Viktor távozik a Fidesz éléről. Hozzátette: szerinte most nincs esély, legfeljebb egy-másfél év múlva kerülhet sor Orbán távozására. A vereség okaként azt említette a politikus, hogy nem hiteles emberekkel és üzenetekkel vágtak neki a kampánynak: sem Mikola Istvánt, sem Semjén Zsoltot nem tartja hitelesnek az általunk megkérdezett politikus, ahogyan a depressziókampányt sem. "Túl sok volt a manír, az egész nem volt így hiteles" - vélte.

Stratégiai hibának nevezte az egy a tábor, egy a zászló elvet, szerinte teljesen át kell strukturálni a jobboldalt, nem lehet a centrumtól a jobbszélig mindenkit képviselni. Hagyni kellene leválni a jobbszélt, a jelenlegi Fidesz romjain pedig egy plebejusabb, vidékibb és egy városiasabb, erősebben konzervatív pártot létrehozni - vélte.

Megjegyezte, ha tényleg komolyan gondolták volna a megyegyezést az MDF-fel, legalább fel kellett volna ajánalniuk, hogy néhány helyen visszalépnek a fórumos jelöltek javára, és hagyni kellett volna, hogy az MDF megnevezze a közös miniszterelnök-jelöltet. De ezekről még csak tárgyalni sem akartak - kesergett.

A vezetők nem tanultak semmit a 2002-es vereségből, ezért hosszú haldoklásra számítok - mondta a Fidesz jövőjéről a vidéki politikus. Megjegyezte, hogy szerinte "fortélyos félelem igazgatta dolgok" működnek a pártban, emiatt a belső kritika nem működik, a legtöbben nem merik felvetni sem a problémákat, mert féltik a pozíciójukat.

Nem volt átütő üzenet a kampányban, a média döntő többsége a kormányoldalt támogatta, és rossz volt a személyzeti politika, ez vezetett a vereséghez - vélte egy másik fideszes. A "rossz személyzeti politikán" azonban ő nem a többek által is bírált Mikola István szerepeltetését értette, hanem azt, hogy régi, jól dolgozó embereket hagyott magára a Fidesz országos vezetése, és helyettük irányítható, nem önálló képviselők kerültek előtérbe - mondta.

Megjegyezte azt is, hogy nem volt üzenetük a vidék felé, az egyetlen emlékezetes lépés az volt, hogy szövetséget kötöttek a gazdakörökkel. Lesz még elég gond a Magosszal - valószínűsítette a politikus. Úgy vélte ő is, hogy túl nagy gyűjtőpárt lett a Fidesz, szerinte is hagyniuk kellene leszakadni a jobbszélt.