Blair gratulált először Gyurcsánynak

Vágólapra másolva!
A külföldi politikusok közül Tony Blair brit miniszterelnök gratulált először Gyurcsány Ferencnek az MSZP választási sikeréhez - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel hétfőn.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az elsők között volt Mikulás Dzurinda szlovák és Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök is. A horvátországi hivatalos látogatáson tartózkodó Paroubek cseh miniszterelnök horvát kollégájával, Sanader miniszterelnökkel együtt köszöntötte Gyurcsány Ferencet telefonon.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, az Európai Tanács soros elnöke José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével közösen Tokióból telefonált a jelenleg is zajló EU-japán csúcsról. A gratulálók között volt Romano Prodi, az olaszországi balközép Olajfa választási szövetség elnöke, a közelmúltbeli olasz választások győztese, valamint Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke is - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az Egyesült Államok kormánya gratulál Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és a szocialista-liberális koalíciónak a választási győzelméhez - nyilatkozta hétfőn Justin Higgins, az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

A komoly kampány és a magas részvétel a magyar népnek a demokrácia melletti erős elkötelezettségét bizonyítja. Örömmel tekintünk a Magyarországgal fenntartott erős partneri kapcsolat folytatása elé, együttműködve a demokrácia és a szabadság ügyének az előmozdításában ott, ahol az még nem virágzott fel - mondta az amerikai szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon gratulált Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az általa vezetett kormánykoalíció győzelméhez a magyar országgyűlési választáson.

A Kreml sajtószolgálatának hétfő esti közleménye szerint Putyin és Gyurcsány telefonbeszélgetése során mindkét fél kifejezte határozott szándékát, hogy közös erőfeszítésekkel szavatolja a magyar-orosz együttműködés további sikeres fejlődését, azoknak az átfogó megállapodásoknak az alapján, amelyeket az orosz elnök február 28. és március 1. között tett budapesti látogatása során születtek.