Hümmögtek, nevettek Orbánon az MDF-esek

Vágólapra másolva!
Földindulásszerű változásokat vízionált Dávid Ibolya a politika jobboldalán, miután gratulált a választás győztesének. Szerinte a Fidesz a barátai ellen fordult és árulókat csinált a politikusokból. Dávid az [origo]-nak azt mondta, hogy két hét múlva bemutaják új programjukat, amelynek része lesz a "versenyképes polgár" is. Az MDF elnökhelyettese pedig azt mondta tudósítónknak, hogy az elmúlt két hétben "százas nagyságrendben" érdeklődtek emberek a pártba való belépés lehetőségéről. 
Vágólapra másolva!

23.15 "Majd Orbán elmondja, hogy szerinte van-e helye a modern konzervatív politikában. Mi nem személyeket, hanem értékeket és programot akarunk kijelölni" - mondta Dávid Ibolya kérdésünkre, hogy lát-e jövőt Orbánnak a modern, megújult magyar jobboldalon. A pártvezér a Fidesz elnökével szembeni esetleges személyes haragjáról azt mondja: "Inkább szomorúság és üresség van bennem, hiszen elvesztegettünk négy évet az életünkből az egymás elleni küzdelemmel, ahelyett, hogy a kormány politikáját próbáltuk volna terelni."

Dávid: bemutatjuk a versenyképes polgárt

A Parlament Café-ban már mindenki öszzepakolt, csak a Dávid mellé rendelt két testőr és a még mögöttünk interjúra váró újságírók vannak itt, amikor az elnök - legközelebbi politikai terveit firtató kérdésünkre - egy újdonságról beszél az [origo]-nak. "Két hét múlva bemutatjuk a modern konzervatív programunkat, amelynek egyik eleme lesz a versenyképes polgár is, de erről most még nem nem mondhatok többet." Dávid ezt követően elismétli mindazt, amit már sokszor hallottunk tőle: az árulóvá tett politikusoktól kezdve a Fidesz felelősségén át az előttük álló nagy esélyig. Politikustársai már szinte mind elmentek, ő marad utoljára.

Két kereskedelmi tévés interjú között Zsigmond Attila odaszól Dávid Ibolyának: "Itt van az orosz nagykövet." Erre Dávid mosolyogva: "Csak a nagyhatalmak" - majd negyedórára eltűnik. Fél tizenegykor egy ifjú pár soroksári esküvőre hívja az elnököt, majd a szlovák nagykövet is befut.

Földindulásszerű változások?

21.40 Pettkó András egy méteres tálcával a kezében süteményeket kezdett osztogatni a szipmatizánsoknak és újságíróknak: "Az egyik cukrász barátunk ajándéka" - mondja. Nagy a tolongás, de az utolsó szelet minyont elkapjuk, a tálcán már csak egy húszcentis marcipán tábla marad a "Csak így tovább!" felirattal.

21.15 Megjelenik Dávid Ibolya, röviden gratulál a győztesnek, majd pártja és a Fidesz kapcsolatáról, utóbbi vereségének okairól beszél."Nagyarányú átrendeződés előtt áll a jobboldal, nem a kis pártok beolvasztása, hanem a célok egyeztetése a jövő. Nem kizárt, hogy földindulásszerű változások lesznek a jobboldalon" - állítja.

"A Fidesz évekkel korábban vesztette el ezt a választást, akkor, amikor a barátai ellen fordult. Akkor, amikor árulókat csinált a politikusokból, akkor veszítette el ezt a választást, amikor meghirdette a jobboldali egypártrendszert" - közölte a párt elnöke.

Dávid Ibolya ezt követően azt ígéri a következő négy esztendőre, hogy "az országépítésben konstruktív ellenzék leszünk, egyéb kérdésekben pedig kemény kritikusok".

"Te aztán összefogtál, Orbán!"

20.45 "Örömködni nem fogok" - mondta az MSZP választási győzelmét kommentálva az [origo]-nak Almássy Kornél. Az alelnök szerint egy konzervatív politikus soha nem lehet boldog baloldali győzelem esetén. "Nem jó ezt látni, de mi már az ellenzéki szerepre készülünk" -tette hozzá.

A Fidesszel közös ellenzéki szerepről azt mondta Almássy kornél, hogy "a labda most az ő térfelükön pattog, nem nekünk kell nyitni az irányukba. Orbán Viktor politikája zsákutca, ez most már egészen biztos, ezért a személyi konzekvenciákat le kell vonni a Fideszben - legalábbis mi ezt tennénk. Hiszen az eredmény jutalmat érdemel egy választás esetén, a vereség pedig mást" - mondta az MDF alelnöke.

Pár perccel ezt követően a tévében megjelenik Orbán Viktor, akinek azon kijelentését, miszerint, aki összefogott, az nyert, hümmögés és nevetés kíséri a bárpult környékén csoportosuló 15-20 fiatal MDF aktivista köréből. Egyikük hangosan és haragosan közbevág: "Te aztán összefogtál!"

Hock: nagy pártot építünk

20.20 Hock Zoltán elnökhelyettes azzal kapcsolatban, hogy sokhelyütt kevesebb szavazatot kaptak jelöltjeik, mint két héttel korábban, azt felelte az [origo]-nak: "Erre számítottunk, ez teljesen törvényszerű. Biztosak voltunk benne, hogy ma belép a másodlagos pártpreferencia akár mindkét irányba, hiszen minket már bejuttattak, velünk kapcsolatban gyakorlatilag ez volt a választók célja."

Hock ezután elmondta, hogy százas nagyságrendben érdeklődtek az emberek azzal kapcsolatban, hogy miként léphetnek be az MDF-be, és több tucatnyian be is léptek. "Ezt az elmúlt két hétben döntötték el" - mondja a politikus, aki ebben semmi meglepőt nem lát. A jövőre vonatkozóan pedig Pettkó Andráshoz hasonlóan egy jóval erősebb pártot vizionál: "esélyt kaptunk arra, hogy 2010-re egy 80-100 mandátumos pártot építsünk fel. Persze az értékek maradnak" - állítja Hock Zoltán.

Az MDF 10 százalék plusz áfás párt lesz

19.30 Elkezdenek nyilatkozni a politikusok. "Természetesen a Fidesznek" - mondja Pettkó András az [origo] azon kérdésére, hogy kinek szurkol a két nagy párt közül. A politikus hozzáteszi, hogy "mi már megnyertük a választást azzal, hogy tizenkét év után ismét önállóan indulva bejutottunk a Parlamentbe".

Arra a kérdésre, hogy lesz-e valamilyen retorzió azokkal szemben, akik az első fordulóban állva maradtak közül visszaléptek, azt feleli: "Minden egyes történet más és más, ezért mindegyik esetet meg fogjuk vizsgálni. Ennél fontosabb azonban, hogy mostantól kezdve - ahogy mondani szoktam - az MDF 10 százalék plusz áfás párt legyen. Hogy ez az áfa mennyi lesz, azt még nem tudom."

Az MDF-be több év után visszatérő Pusztai Erzsébet nehezen tudja megmondani, hogy mi a mai nap tétje a párt számára, ellenben sokkal könnyebben nyilatkozik a Fideszről. "Bebizonyosodott, hogy az az önállóságra törekvő politika, amit mi képviseltünk, kell az embereknek, és bebizonyosodott, hogy az egy táborba mindenkit behajtani akaró politika, amit a Fidesz képviselt, nem kell az embereknek. Ez utóbbi már másodszor igazolódott be. A Fidesznek át kell értékelni a politikáját" - mondja az egykori államtitkár

19.00 Szembeötlő, hogy sokkal kisebb a médiaérdeklődés az MDF kampányközpontjában, mint április 9-én. A két héttel ezelőtti feszültségnek nyoma sincs, a sminkesek unottan púderezik az első bejelentkezésre készülő tévéseket, az újságírók egymástól kérdezgetik, hogy miről ír majd a másik.

Ma este nem a kéttucatnyi állva maradt MDF-es képviselőjelölt lesz a második forduló főszereplője, gyakorlatilag tét nélküli a fórum számára április 23-a. Az egyetlen hír - igaz ennek mindenki örül - , hogy állítólag 9 és 10 óra között lesz végeredmény. Politikust alig látni a Parlament Café-ban.

Lencsés Csaba