Kunczét szíven szúrta a bácsizás

Vágólapra másolva!
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a választási győzelem jegyében tartotta meg beszédét a Városháza parkban, ahol az SZDSZ-esek figyelik az eredményeket. Kuncze örült annak, hogy csökkent a frakció átlagéletkora, és sajnálkozott, hogy kevesebb lett a nő az SZDSZ-ben. Az [origo] a második fordulóban is folyamatosan tudósít az SZDSZ választási központjából.
Vágólapra másolva!

22:45 "Gyerekek, itt most nincsen a szónoklatnak helye. Győztünk, köszönjük szépen!" - zárta rövid beszédét Hiller István, az MSZP elnöke, aki Gyurcsány Ferenc társaságában érkezett meg háromnegyd tizenegykor a Városháza parkba. Utána néhány percre Kuncze Gábor vette át a szót. "Mindenesetre anyámmal megbeszélem majd, hogy tényleg: miért nem hívnak engem Pistinek?" - ígérte az SZDSZ pártelnöke, miután Hiller érkezését is Pisti, Pisti skandálás kísérte. Kuncze megismételte, hogy a koalíció sikere a liberálisokon múlott. Ezt Gyurcsány is elismerte, de mondókáját így folytatta: "muszáj hozzátennem, hogy egy kicsikét rajtunk is múlott, szocialistákon".

"A koalíció erősebb, mint négy évvel ezelőtt volt" - mondta a miniszterelnök, akivel együtt piros lufis és táblás MSZP-szimpatizánsok is átjöttek bulizni az SZDSZ-hez. "Szociáldemokraták nélkül nincs igazságos, és liberálisok nélkül nincs szabad Magyarország" - fejezte be szónoklatát Gyurcsány, aki a tömeg egyre hangosodó "Táncolj, Feri!" biztatása ellenére sem perdült táncra, helyette inkább köszönetet mondott Dobrev Klárának, aki Hiller István és Kuncze Gábor feleségeivel megjelent az emelvényen.

22:00 Tíz óra előtt néhány perccel színpadra lépett három az öt győztes liberális jelöltből. Elsőként a Horn Gábor által "új fiúnak" nevezett Gegesy Ferenc, Ferencváros új polgármestere mondott köszönetet a szavazóinak. A sort Pető Iván folytatta, aki elmondása szerint annak örül a legjobban, hogy a közvéleménykutatások szerint a fiatalok többsége az SZDSZ mellett állt.

Végül Kuncze Gábor következett, aki ötödszörre is győzött egyéniben. A pártelnök öröme mégsem volt maradéktalan. "Az imént szíven szúrtak, mert egy 18 éves forma lány bekiabálta, hogy Gabi bácsi. Választásokkor ilyen durván még nem bántak velem" - kesergett a pártelnök. Szavait tapsvihar követte, de még nagyobb lelkesedéssel nyugtázta a közönség egy másik mondatát, miszerint "a jövőben ti álltok itt a színpadon, mi pedig tapsolunk a ti sikereiteknek".

A közönség mégsem egyöntetűen jókedvű. "Szeretném, ha kapnék valamit én is, legalább innivalót" - morogta az orra alatt egy hajléktalan, aki a szimpatizánsok közé keveredett. Később Demszky Gábor is szót kapott. Ő Budapest sikereit méltatta, és megjósolta, hogy mindezeket megismétlik majd az önkormányzati választásokon. A beszédek után a Pedrofon swing és rock&roll együttes zenélt, a Csavard fel a szőnyeget című dalt játszották el.

21:00 Orbán Viktor Fidesz-elnök kivetítőn közvetített beszédét óriási érdeklődés, füttyszó és kárörvendő nevetés kísérte. A hangzavar erősödött, mikot a Fidesz vezetője arról szónokolt, hogy meg fogja védeni híveit. Orbán beszéde után Kuncze Gábor megtartotta az este első sajtótájékoztatóját.

"A Szabad Demokraták Szövetsége nyert, a koalíció pedig győzött" - fogalmazott a pártelnök, majd kitért Orbán füttyögést kiváltó szavaira is:"azt üzenem mindenkinek, hogy nincs kit megvédeni, ugyanis nem fenyeget senki senkit". Kuncze szerint két utat lehet követni, az egyik az ország kettéválasztásának útja, a másik pedig a tiszteleté. "Tiszteletre méltó filozófiák versengtek egymással. Vége a választásoknak, most ismét 10 millió állampolgárrá válunk. Az nem lehetséges, hogy ebben az országban nem lehet megtaláli a közös hangot" - mondta a liberális párt vezetője, aki a Fideszre utalva esztelen hatalomvágyról beszélt. A szabad demokraták szerint azért alakult így a részvételi arány és az eredmény, mert "az emberek többsége elutasította a hazugságot, a rágalmazást és a félrevezetést".

Kuncze Gábor bejelentette, hogy hamarosan megkezdődnek a koalíciós tárgyalások, de a megállapodás feltételeiről nem akart nyilatkozni. Az SZDSZ által beígért reformok kapcsán elmondta: "Ha van a miénknél jobb program, akkor azt is szívesen támogatjuk, de egyelőre nem látunk ilyet". A pártelnök sem a tárcákról, sem leendő miniszterekről nem beszélt az újságíróknak, mondván, előbb a programról kell megegyezni. Kuncze sikerként értékelte, hogy a frakció átlagéletkora csökkent, a nők arányát illetően viszont elégedetlen, ugyanis az 15 százalékról 10-re esett vissza. A politikus ezt annak tudja be, hogy jobban szerepeltek, mint 4 éve, ugyanakkor az MDF bejutásával kevesebb helyhez jutnak az országos listán. Kuncze nem aggódik az MSZP önmagában is erős eredménye miatt. "194 mandátum alatt minden eredmény egyforma" - nyilatkozta.

Az államháztartási hiány kérdéskörére az újságírói érdeklődés ellenére sem tért ki. "Nem untatnám önöket, ez szakmai kérdés, de következetes, határozott és szigorú költségvetési politikát tartunk szükségesnek" - mondta, majd közölte: 11 órakor befut Gyurcsány Ferenc.

20:30 Fél kilenckor Kuncze Gábor pártelnök megtartotta első beszédét a liberális drukkereknek. Kuncze a feleségével kézenfogva vágott utat a tömegben az emelvényig, ahol a kivetítő fénye vörösbe borította az arcát. A pártelnököt Horn Gábor kampányfőnök néhány szavas köszöntője előzte meg. "Többen vagytok, mint a múltkor, és úgy néz ki, hogy elegen is" - foglalta össze az este történteket Horn. Eztán Kuncze ismertette a nyertes SZDSz-es jelöltek névsorát, míg az ő győzelmét a kampányfőnök jelentette be. A pártelnök Kovács Pistire is kitért, mondván neki köszönhető a győzelem.

"Szörnyű alak, hál'Istennek egy percnyi nyugalmat sem hagyott nekünk a kampányban" - mondta Kuncze Hornról, akinek érdemeit a Kovács Pistit "kitaláló" Erdélyi Zsolt mellett külön is méltatta. A színpadon állva Horn barátian megborzolta Erdélyi haját. "A választók nem veszik be a hazugságot, a rágalmazást, sőt: elutasítják. Hiába, a választópolgár bölcs" - vonta le Kuncze a 2006-os választások tanulságát. A pártelnök elmondta: egyelőre úgy tűnik, hogy koalíciós kormány alakul.

20:00 A kivetítőknél a szimpatizánsok tapssal és ujjongással fogadják az MSZP előnyét mutató előzetes eredményeket, a tömegből helyenként "Igen, igen" kiabálás is kihallatszik. Pető Iván, az Országos Tanács elnöke izgatottan nézegeti az újságírók laptopját: innen figyeli a legfrissebb számokat. Néhány perce megérkezett Demszky Gábor főpolgármester, aki az [origo]-nak elmondta: az eddigi adatok alapján valószínűnek látja a koalíció győzelmét, de nem tart attól, hogy az MSZP önállóan alakíthatna kormányt.

19:30 A szavazás befejeződése után megérkeztek a liberális párt ünnepelni vágyó szimpatizánsai. Abban a sátorban, ahol a politikusok mondanak majd beszédet, sűrűsödik a tömeg, a büféknél hosszú sorok kígyóznak. Sokan várnak Kovács Pistis pólóra is, amit név, telefonszám, e-mail cím megadásáért cserébe osztogatnak a hoszteszlányok. Többen "Rajtunk múlik" feliratú kék táblát szorongatnak.

Az SZDSZ választási bulijának helyszínén, a Városháza parknál fél hétkor jóval kevesebben lézengenek, mint két hete. Az átrendeződött, ezúttal viaszszobor-kiállítás nélküli téren főleg napszemüveges fiatalok üldögélnek, a Sziget hangulatát idéző kis füves részeken. "Biztos, hogy a koalíció nyer, nem baj, hogy a sok SZDSZ-es visszalépett, ez evidens volt, kell a győzelemhez" - mondta mosolyogva egy huszonéves lány az [origo]-nak. Azonban nem mindenki ilyen optimista: "Azt mondták, éjjel kettőig itt leszünk!" - panaszkodott ismerősének telefonon egy gondterhelt rendőr, akinek a biztonságra kell felügyelnie.

Janecskó Kata