MSZP: Jogsértésre buzdítja aktivistáit Orbán

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint törvénysértésre buzdítja Orbán Viktor a Fidesz aktivistáit. A párt ezt egy magnófelvétellel bizonyítja, amelyen a Fidesz elnöke arról beszél, hogy minden fideszes szavazót el kell vinni választani, ő pedig a kampánycsend idején telefonon hív majd részvételre. A Fidesz elismerte, hogy Orbán hallható a felvételen, a párt szerint azonban mondandójának célja az volt, hogy bizonyítsa, a szocialisták "titkosszolgálati" eszközöket vetnek be ellene.
Vágólapra másolva!

A szocialista párt rendkívüli sajtótájékoztatón állította, hogy törvénysértésre buzdít Obán Viktor, a Fidesz elnöke. Gál J. Zoltán, a szocialista párt kampányának kommunikációs igazgatója lejátszott egy hangfelvételt, amely az MSZP szerint a Fidesz elnökének tatai zártkörű gyűlésén készült. Ezen Orbán Viktor arról beszélt az aktivistáknak, hogy a 110-ből 70 mandátum megszerzése kell a győzelemhez, és ehhez el kell vinni szavazni az embereket.

Beszéde első felében a Fidesz elnöke kitér arra is, hogy nem érti, miként kaphatott Komárom-Esztergom megyében hét-nyolc százalékot az SZDSZ. "Nem tudom miféle vidék ez, ezzel eddig sokkal jobb véleménnyel voltam erről a vidékről, de hogy itt szabad demokraták kapjanak hét vagy nyolc százalékot, ez több mint megdöbbentő. Rendes normális m agyar vidék volt mindig is, de hogy hogy lehet hét-nyolc százalékot kapni egy szabaddemokratának, ez talány számomra. De könnyen lehet, hogy valami baleset van ennek a háta mögött és a szabaddemokratákra leadott voksok nem mennek át automatikusan a szocialistákra, mert ha átmennek, akkor nagyon nehéz dolgunk van. Nem sok tartalékunk van, a derék miépesek remélem tudják mi a dolguk és onnét még át tudunk hozni valamit. És vannak azok, akik még nem jöttek el és nem szavaztak még ránk az első fordulóban. De lássuk be, hogy itt, ha összeadjuk a bal-jobbra leadott voksokat, itt hátrányba fordulunk, hiába volt első helyen a képviselőjelöltünk" - fogalmazott a hangfelvétel szerint Orbán Viktor.

A hanganyag szerint ezután beszélt erről, hogy csak akkor nyerhetik meg a körzetet, ha szombat-vasárnap is dolgoznak. "Senkit nem biztatok törvénysértésre. A törvényt tiszteletben kell tartani. De semmi sem tiltja azt, hogy szombaton és vasárnap fölkeressük az embereket a választásokon való részvételre buzdítjuk őket. Ezt szabad. Mindenki bekopoghat a szomszédjához, a rokonához és mondhatjuk, na Jóska bátyám, volt-e már szavazni? Ha nem volt, na, akkor iparkodjon. És ha nem akar a maga lábán, mert nincs rá ideje, üljön be a kocsimba, majd elviszem, öt perc az egész. Ezt szabad. És az ellenfél ezt csinálja is" - mondta a Fidesz elnöke.

Arra kérte az aktivistákat, hogy már ne agitáljanak a párt mellett, hiszen ismerik a szavazóikat, őket kell elvinni szavazni. "Engem is piszkálni fognak, mert az ellenfelet elmarasztalta az Országos Választási Bizottság, hogy telefonon országosan még biztattak szavazási részvételre, de következménye nem lett. Úgyhogy én is biztatok szombaton és vasárnap a talpon maradt összes kerületben az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, amiért majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot" - fogalmazott a Fidesz elnöke. Gál J. Zoltán közölte: az MSZP az OVB-hez fordul az ügyben, és felszólítják Orbán Viktort, hogy még a kampánycsend beállta előtt vonja vissza szavait.

Szigeti Péter, az OVB elnöke este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken már nem tárgyalnak a szocialisták beadványáról.

A Fidesz közleményt adott ki, amelyben lényegében elismeri, hogy Orbán hallható a felvételen, a párt szerint azonban az elnök mondandójának az volt a célja, hogy kiugrassza a nyulat a bokorból. A nagyobbik ellenzéki párt szerint ugyanis napok óta tudják, hogy "a választási kampány utolsó időszakában titkosszolgálati eszközök felhasználásával próbálják befeketíteni a Fideszt és annak vezetőit". A közlemény úgy fogalmaz, hogy "ezért ma Orbán Viktor olyan felszólalást tartott, amivel teljes mértékben le lehetett leplezni a szocialisták - immár az emberi jogokat is sárba tipró - botrányos akcióját".

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Klubrádió műsorában cáfolta, hogy titkosszolgálati eszközökkel szerezte volna meg bárki Orbán Viktor zártkörű rendezvényen elhangzott kijelentéseit. Gyurcsány egyúttal élesen bírálta a Fideszt: "Egyszerűen nem értem, hogyan jut el ide egy ország, hogyan jut el ide a demokratikus Magyarország egyik pártja, hogy lehet ennyire, és így akarni a hatalmat? Hova tűnt ezekből az emberekből a rendszerváltás fantasztikus emelkedettsége, ahol nyilvánvalóan bátran és demokrataként viselkednek, most pedig, azt gondolom, hogy alávaló módon viselkednek."