Bokros hátizsákjától a tízmilliós összefogásig

Vágólapra másolva!
Mindenki menjen el szavazni - egyéb üzenetek híján ez volt a fő mondanivalója mindkét fővárosi pártrendezvénynek. Orbán arról beszélt, még mindig nem dőlt el semmi, és van esély a győzelemre, Gyurcsány pedig arról, hogy a koalíciónak van esélye a nyerésre, de ebben az esetben sem lesz két nap az égen. Olvassa el a csütörtöki budapesti nagygyűlésekről szóló összefoglalónkat, amelyből azt is megtudhatja, miért kapott tapsot Gyurcsány a sokféleség szóért, és mit gondol Orbán Bokros Lajos hátizsákjáról.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag egyetlen mondanivalóra redukálódott az MSZP és az SZDSZ budapesti kampányzárója: menjen el mindenki szavazni vasárnap, és akkor a koalíciós pártok győzni fognak. A Kós Károly sétányon, a Széchenyi fürdő sarkánál felállított színpadtól nagyjából a Városligeti tóig álltak az emberek, akik között az [origo] tudósítója szerint a korábbi rendezvényekhez képest több volt a fiatal. A többség piros lufival érkezett, és sokan cipeltek IGEN MSZP feliratú táblákat. Újdonság, hogy mivel ez a liberálisokkal közös rendezvény volt, így akadtak, akiknek kezében "Rajtunk múlik, SZDSZ" feliratú transzparens volt.

A rendezvény főszereplője ezúttal is Gyurcsány Ferenc volt, aki Szigetszentmiklósról érkezett, ahol az ottani szabad demokrata jelöltnek, Kuncze Gábornak kampányolt. "Megtettük, amit megkövetelt a haza" - kezdte Gyurcsány Ferenc, majd az ország történelmét, sorsát érintő, nagyívű kérdésekről beszélt. Mint mondta, ők nem keseregnek azon, hogy mennyi elszalasztott lehetőség volt az elmúlt évszázadok során, hanem tovább akarnak menni, mert az ország sikerre éhezik.

Gyurcsány szerint a szocialisták üzenete az, hogy olyan országot akarnak teremteni, ahol nem számít, hova születik az ember, mert az esélyeik egyenlőek. "A szegénység nem bezár, hanem felszabadít" - fogalmazta meg célját, majd arról beszélt, hogy attól, hogy megnyerik a választást, április 24-én nem lesz két nap az égen, azaz nem szűnnek meg egycsapásra a problémák.

Sokfajtaság helyett sokféleség

Kiderült az is, hogy az egyébként mindig sokat szereplő és így sokat beszélő miniszterelnöknek is akadhatnak problémái bizonyos szavakkal. Míg elődjének, Medgyessy Péternek az útelágazás okozott gondot, addig Gyurcsánnynak a sokfajtaság szóval gyűlt meg a baja, az utolsó szótagot ugyanis valamiért többszöri próbálkozásra sem tudta kimondani. Végül azt mondta, sokféleség, amit a tömeg nagy tapssal üdvözölt.

Ennél a résznél egyébként a koalíció szerinte sikeres együttműködéséről beszélt, arról, hogy az ország akkor működik jól, ha egymástól különböző gondolatok szabadon versenyezhetnek egymással. Egyik fő üzenetének azt tartotta, hogy szükség van mind a tízmillió ember összefogására, mert csak így működhet az ország. Végül azzal a már-már kötelezőnek számító mondattal köszönt el a szocialista és szabad demokrata szimpatizánsoktól, hogy "van egy pici dolog, amit meg kell tenni": el kell menni 23-án reggel szavazni, és akkor győzni fog a koalíció.

Fotó: MTI
Keménységet ígért Kuncze

Azt, hogy koalíciós rendezvényről van szó, a szervezők olyannyira komolyan vették, hogy egyenlő arányban adtak helyet a két párt politikusainak. Elsőként a főpolgármester, Demszky Gábor kapott szót, aki a Gyurcsány-jelszót - "Húzzunk bele" - skandáló tömegnek azt mondta, ezt úgy is meg lehet fogalmazni, "ha elegen elmegyünk szavazni, akkor Kovács Pisti nyugdíjba küldheti Mikola Istvánt", és hosszabb pihenőre kényszerülhet Orbán Viktor is. Demszky a Fidesz Budapest-minisztériumra vonatkozó tervei ellen tiltakozva felemlegette Grespik Lászlót (a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetőjét) is, aki szerinte az Orbán-kormány budapesti helytartója volt.

A második SZDSZ-es felszólaló, Kóka János láthatóan nem érezte igazán otthon magát a rendezvényen, mert míg a szocialisták tegezve szóltak a tömeghez, ő azt kérdezte az emberektől: "Ott lesznek?" Majd arról próbált párbeszédet kezdeményezni velük, hogy mi lenne, ha a jelenleg miniszterelnök-jelölt nélküli Fidesznek megpróbálnák átadni Gyurcsány Ferencet. A tömegből tanácstalan moraj volt a válasz.

Azért látszott, hogy vannak szabad demokrata szimpatizánsok is, Kuncze Gábort ugyanis "Gábor, Gábor" skandálással fogadta a tömeg. Az SZDSZ elnöke azt mondta, örömmel hallotta, hogy voltak átszavazások, azaz akadtak olyan szocialisták, akik listán az SZDSZ-re szavaztak.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy vannak nézetkülönbségek a két párt között, és ha megnyerik a választást, akkor "megint a viták időszaka jön el". Mint mondta, ők kemények lesznek, de tudja, hogy Gyurcsány is keményen fog tárgyalni a koalíciós feltételekről. A két párt közötti, nem teljesen őszinte baráti viszonyra utalt az az SZDSZ-klip, amelyet Kuncze beszéde előtt játszottak le. Ebben a liberálisok kampányarca, Kovács Pisti ördögszarvat viselve győzködi a szabad demokrata szavazókat, hogy most cimborálni kell, azaz a szocialistákra kell szavazni a második körben.

Az MSZP-sek a Fideszről beszéltek

A Gyurcsány mellett felszólaló másik két szocialista politikus, Molnár Gyula budapesti elnök és Hiller István pártelnök a szavazásra buzdító üzenet mellett főként az ősriválisról, a Fideszről beszélt, helyenként ironikus hangnemben. Hiller szerint "a másik oldalon nincs miniszterelnök-jelölt és nincs összefogás". A szocialista rendezvényeken megszokott módon ő sem hagyta ki, hogy felemlegesse a Fidesz tiszavirágéletű miniszterelnökhelyettes-jelöltjét, Mikola Istvánt, akinek jó egészséget kívánt.

A tömeget a "jobban mutattok így fentről, mint hátulról" mondattal köszöntő Molnár Gyula szintén Mikolára utalt, amikor arról beszélt, hogy ők a szingliket is szívesen látják. Az [origo] tudósítójának egy ötven év körüli nő "cukiként" jellemezte Molnárt, aki bírálta Orbán Viktort is, és felemlegette azokat a beruházásokat, külön kiemelve a négyes metrót és az Erzsébet térre tervezett Nemzeti Színházat, amelyek a Fidesz-kormány idején akadtak el.

Nemcsak Molnár ragadta meg az embereket, sokan kértek autogramot Kuncze Gábortól, és látható örömmel fogadták a szót egyébként nem kapó Horn Gyulát is. A beszédekre az [origo] munkatársa által megkérdezettek mind azt mondták, hogy tetszettek nekik, mélyebb elemzésbe ugyanakkor egyikük sem kívánt bocsátkozni, pedig a legtöbb ember egyértelműen a politikusok miatt jött el, az ő szereplésüket kovető koncerteken ugyanis már csak viszonylag kevesen maradtak.