Dávid feljelentette a pletykáló polgármestert

Vágólapra másolva!
Valóban beszélt Dávid Ibolya állítólagos családi ügyeiről a Fidesz Pest megyei listáján szereplő újhartyáni polgármester egy nyilvános fórumon, de ezt ő nem tartja az MDF elnökéről szóló rémhírek terjesztésének. Manger Henrik szerint ő csak elmondta, amit pletykaként hallott, de ezt magánszemélyként tette egy helyi kulturális rendezvényen. Dávid Ibolya csütörtök délután alaptalannak nevezte a családjával kapcsolatos híreszteléseket, amelyeket a Fidesznek tulajdonít, Manger Henrik ellen pedig feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

A Hetek című lap online oldalán tette közzé azt a hangfelvételt, amely a lap szerint bizonyítja, hogy a fideszes Manger Henrik nyilvános fórumon terjesztette a Dávid Ibolya családjával kapcsolatos híreszteléseket. Az utóbbi hetekben sms-ekben és e-mail üzenetekben olyan forrás vagy bizonyíték nélkül közölt állítások szerepeltek, hogy Dávid Ibolya férje milliárdos üzletet kapott a szocialistáktól, fia pedig kábítószeres ügybe keveredett. Dávid Ibolya ezeket határozottan tagadta, az MDF frakcióvezetője, Herényi Károly pedig azt állította, hogy a Fidesz áll a híresztelések terjesztése mögött.

A Fidesz ugyanakkor tagadta, hogy bármi köze lenne az MDF vezetőjének családjáról szóló állítások terjesztéséhez, illetve Deutsch-Für Tamás kommunikációs vezető azzal reagált, hogy ő egy baloldali újságírótól kapott ilyen tartalmú sms-t.

Manger Henrik az [origo]-tól értesült arról, hogy a Kerényi Imrével tartott nyilvános fórumon elhangzott beszéde letölthető és meghallgatható az interneten. A polgármester tagadta, hogy terjesztette volna a Dávid Ibolya családjáról szóló híreket. Azt azonban elismerte, hogy - mint terjengő pletykáról - beszélt a jelenlévők előtt az MDF elnökének családjáról.

A Hetek által közzétett hangfelvételen az hallható, ahogy a polgármester Dávid Ibolya Fidesszel szemben tanúsított magatartását azzal magyarázza, hogy az MDF vezetője állítólag "mások kezében" van, ugyanis zsarolható azzal, hogy a kábítószer ügyekbe keveredett fiát valósággal "ki kellett menekíteni" Ausztráliából. A hangfelvétel szerint ez a "családi tragédia" befolyásolja Dávidot, aki elutasította az együttműködést a Fidesszel, illetve Orbán Viktorral.

"Magánszemélyként beszéltem az újhartyáni Alkonyat Kulturális Fórum rendezvényén, ahol persze a politika is téma volt" - mondta az [origo]- nak Manger Henrik, aki hangsúlyozta: független jelöltként lett polgármester, és csak 2003-ban lépett be a Fideszbe. Szerinte az, hogy szerepel a párt Pest megyei területi listáján - a 32. helyen -, nem jelent semmit, mert abszolút "nem befutó hely, ahová felírták". Manger szerint csak a személyes véleményét mondta el Dávid Ibolya viselkedésével kapcsolatban, mert neki "kívülről csak így tűnik érthetőnek", hogy a politikus a választások két fordulója között nem volt hajlandó együttműködni a kormány leváltásában.

A Fideszt vádolja Dávid Ibolya

Az újhartyáni polgármester kijelentéseiről készült felvétellel támasztotta alá csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Dávid Ibolya azt az állítását, hogy a Fidesznek tulajdoníthatók a családját érintő híresztelések. Az MDF elnöke kijelentette, hogy alaptalanok a családjáról szóló híresztelések. "Orbán Viktor és a Fidesz elhatárolódása a családomat ért rágalmaktól ugyanis csak egy színjáték. A Fidesz a motorja az országot behálózó sms-eknek, e-maileknek" - jelentette ki Dávid Ibolya.

Dávid Ibolya elmondta, hogy megbízásából egy ügyvédi iroda feljelentést tett Manger Henrik ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt, és polgárjogi úton is kártérítést követel. Emellett a Központi Nyomozó Főügyészség eljárását is kezdeményezte az sms-ek és e-mailek ügyében, szintén nagyobb nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt.

A TV2 Mokka című adásában csütörtökön Orbán Viktor az MDF elnökének fiával kapcsolatban úgy fogalmazott: "Dávid Ibolyának tehát igaza van, mert a hírek nem igazak. Tudom, mert utána kellett néznem, miután a pletyka elterjedt, mi is van ezzel az Ausztráliában tartózkodó fiúval. Ott semmi gond nincsen, az elérhető információk azt mutatják, hogy szó sincs semmiféle bűncselekményről, kábítószerről". Dávid Ibolya ennek kapcsán feltette a kérdést: milyen alapon nyomoz fia után Orbán Viktor, hogyan és milyen módszerekkel kutakodik családja magánéletében, és milyen kapcsolatokat vett igénybe ehhez.

Az MDF elnöke az ausztráliai magyar nagykövetségen keresztül megkereste a queenslandi rendőrséget, ahol fia állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik. A hatóság igazolást állított ki arról, hogy fiának, Barbalics Miklósnak a neve nem található meg sem a helyi, sem az országos adatbázisban. Dávid Ibolya leszögezte: a bizonyítékok bemutatásával a maga részéről le kívánja zárni az ügyet.

"Ha már Dávid Ibolya nem akar segíteni a polgári erők győzelmében, akkor arra kérjük, hogy legalább a mindennapra jutó, Fideszt érintő alaptalan vádaskodásával ne ártson" - reagált Deutsch-Für Tamás. A Fidesz kommunikációs vezetője hangsúlyozta: a párt a leghatározottabban visszautasít minden méltatlan, igaztalan támadást, bárkit is érjen ilyen a magyar közéletben. "Így Dávid Ibolya is számíthat a mi együttérzésünkre, és hogy elítéljük az őt és családját érintő bármilyen támadást" - tette hozzá.

Gergely Zsófia

[origo]/MTI