Támogatások ígéretével győzködött Veres

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint Veres János szocialista pénzügyminiszter politikai zsarolást és fenyegetést követett el, mikor állítólag arról beszélt, hogy a választási eredménytől függően kapnak támogatást szabolcsi települések. Az ellenzéki párt szóvivője Verest egy hangfelvétel alapján idézte, amelyet a Fidesz-honlapján tettek közzé. Veres János utólag azt mondja, ő arról beszélt, hogy egy kormánypárti képviselő több eredményt tud elérni a térségének, mint egy ellenzéki képviselő.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter keddi sajtótájékoztatóján felolvasott egy szöveget, amely állítólag írásos lejegyzése egy hangfelvételnek. A Fidesz állítása szerint a hangfelvétel Veres János pénzügyminiszter és a mátészalkai választókerület polgármesterei, valamint a megyei közgyűlés elnöke április 14-i beszélgetését rögzítette. A hangfelvételt - annak állítólagos rossz minősége miatt - egyelőre nem közölték, de egy szöveget kiosztottak az újságíróknak.

A Fidesz által kiadott szöveg szerint Veres János pénzügyminiszter egyebek mellett azt mondta: "Az MSZP megnyerte a választásokat. Végigjártam a körzet településeit, valamennyi települési vezetővel, akivel szóba lehetett állni, beszéltem. Mindenki azt mondja, hogy a következő körben a választások eredményeképp kialakuló települési támogatottság legyen a meghatározója annak, hogy milyen módon viszonyulunk a településekhez." Állítólag beszélt arról is, hogy Szabolcs számára a következő négy év sok pénzt, sok fejlesztést és sok eredményt fog hozni, az viszont, hogy "egyes települések ezen belül hogy fognak majd részesedni, azon fog múlni, hogy a térségen belül milyen választási eredmény születik".

A szövegben szerepel az is, "Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési lehetőségeiből a következő négy évben a szerint differenciáltan fognak részesedni az egyes települések, amilyen választási eredmény 23-án születik. Azért fogalmaztam ilyen egyértelműen, mert nagyon szerettem volna, hogy mindenki számára világos legyen: az eredmény fogja eldönteni azt, hogy ennek a térségnek milyen módon tudunk segíteni az elkövetkező négy évben."

A sajtótájékoztatót Szijjártóval közösen tartó Deutsch-Für Tamás, a párt kommunikációs vezetője közölte, hogy a Fidesz négy kérdésre vár választ. Az első Veres Jánoshoz szól: "Igaz-e, amiről beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány az alapján ad költségvetési támogatást, hogy az adott körzetben a polgárok kellő mértékben támogatták-e az MSZP-t?" A második és harmadik kérdést Gyurcsány Ferenchez intézik: "Mikor meneszti fenyegetőző pénzügyminiszterét, s mikor lépteti vissza a képviselő-jelöltségtől, melyre méltatlanná vált?" Az SZDSZ-től pedig azt kérdezi a Fidesz, hogy mikor határolódnak el a nyílt politikai fenyegetéstől, zsarolástól. Deutsch-Für újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a beszélgetésen részt vevők egyike bocsátotta a felvételt a Fidesz rendelkezésére "felháborodásában".

Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva nem cáfolta, hogy tőle származnak az idézett mondatok, bár a Fidesz honlapján hallható felvételen egyébként is felismerhető a hangja. Veres János közölte: amikor találkozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye polgármestereivel, úgy fogalmazott, hogy a térség képviselete akkor lesz erős, ha a térségben MSZP-s jelöltet választanak, ugyanis ebben az esetben lesz az MSZP-frakción belül több mint tíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP-s képviselő.

A megyének, a megye önkormányzatainak, a megye településeinek messze nem mindegy az, hogy kormánypárti képviselőt választanak-e, vagy pedig ellenzékit - tette hozzá. Mint megjegyezte, egy kormánypárti képviselő több eredményt tud elérni a térségének, mint egy ellenzéki képviselő. A megyének az az érdeke, hogy a legerősebb megyei MSZP-s képviselőcsoport jöjjön létre - mondta Veres János. A Kormányszóvivői Iroda az MTI megkeresésére közölte, hogy Veres János nyilatkozatával tisztázta az általa mondottak tartalmát.