Orbán: Nem tett jót Mikola néhány kijelentése

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint Mikola István néhány, a kampányban elhangzott kijelentése nem tett jót a Fidesznek. Erről a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt kedden.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor - a felvételről sugárzott, kedden délelőtt készült interjúban - úgy fogalmazott: "Mikola István egy szigorú ember, és időnként olyan véleményeket is megfogalmaz, amely egyáltalán nem találkozik a társadalom többségével". Úgy vélekedett, Mikola Istvánnak vannak olyan tulajdonságai, amelyek nem tettek jót a kampánynak, ám vannak olyan tulajdonságai is, amelyek jót tettek.

Hozzátette: "becsülöm őt, mert kemény ember. Még a legnagyobb nemzetközi cégekkel is meg tudott úgy állapodni (...), hogy nem lehet a gyógyszerek árát jobban emelni, mint négy százalék. Amit én egy komoly politikusi és emberi tettnek tekintek". A pártelnök szerint Mikola Istvánon kívül nincs ma Magyarországon más szakember, aki "elég kemény, elszánt és szakmailag felkészült" ahhoz, hogy a magyar egészségügyet rendbe hozza.

Mikola Istvánt a párt március 19-i kongresszusán választották meg kormányfőhelyettes-jelöltté. Már akkor vihart kavart egyik kijelentése, amely szerint a Fidesz húsz évig hatalmon maradhatna, ha választójogot kapnának a határon túli magyarok. Magyarázkodásra kényszerült pártja a szinglik hordáiról, és az "egyén parttalan szabadságvágyának" korlátozásáról szóló megjegyzései miatt is. Miután Orbán múlt héten lemondott a miniszterelnök-jelölti posztról, Mikola jelöltsége is megszűnt.

[origo]/MTI